Bosna i Hercegovina     | 24.04.2018. 12:50 |

Započela realizacija projekta 'Jačanje saveza općina i gradova u BiH'

FENA Saopćenje

SARAJEVO/JAHORINA, 24. aprila (FENA) - U cilju jačanja lokalnih nivoa vlasti, savezi općina i gradova Federacije BiH i Republike Srpske počeli su projekt „Jačanje saveza općina/opština i gradova u BiH“. Projekt je podržan od vlada Švicarske i Švedske, a uz partnerstvo sa Švedskim savezom lokalnih i regionalnih vlasti (SOLAR).

Na Jahorini je danas održan i prvi zajednički sastanak komisija za međunarodne veze, suradnju i EU integracije oba saveza. Razgovaralo se o ulozi lokalnih vlasti BiH u europskim integracijama, kao i predstavljanju Izvještaja o utjecaju EU integracija na jedinice lokalne samouprave u BiH, saopćeno je iz Saveza općina i gradova FBiH.

Na početku sastanka sudionicima su se obratile veleposlanica Švicarske Andrea Rauber Saxer i direktorica međunarodne Švedske razvojne agencije (Sida) Marie Bergstrom. Veleposlanica Saxer istaknula je važnost ovakvih projekata koji vode ka pristupanju Evropskoj uniji. Smatra kako su projekti koji se rade zajednički važni jer sve općine i gradovi imaju slične probleme.

Marie Bergstrom je kazala kako su lokalne zajednice važne pri pristupanju Evropskoj uniji. Ona je izrazila zadovoljstvo što su se po prvi put sastale dvije radne skupine saveza općina/opština i gradova Republike Srpske i FBiH koje se bave pitanjima pristupanja EU.

Načelnik sarajevske općine Centar i član Predsjedništva SOGFBIH Nedžad Ajnadžić poručio je da umrežavanje i uvezivanje lokalnih zajednica; općina i gradova,  može proizvesti samo dobru korist za građane kojima svi treba da služe i od toga svi možemo imati dobru i veliku korist.

Ako na razini BiH postoje pitanja oko kojih se brzo ne možemo složiti, siguran sam da na drugoj strani ne postoji ni jedno pitanje u lokalnim zajednicama oko kojih se ne možemo brzo složiti, zaključio je Ajnadžić.

Predsjednik Saveza opština RS-a Ljubiša Ćosić naglasio je kako nema implementacije pravne stečevine EU-a i nema europskih integracija bez općina i gradova. Prema njegovom mišljenju, ovaj projekt koji traje tri i pol godine pomoći će općinama i gradovima da dobiju stručna znanja i da se lokalne razine uključe u proces europskih integracija.

Partner u ovome projektu je i Švedski savez lokalnih i regionalnih vlasti (SALAR). Savjetnik u ovome savezu David Young  kazao je kako su oni prepoznali tri politike utjecaja na EU integracija na lokalni nivo, i to iz oblasti javnih nabavki, socijalne politike zapošljavanja i regionalne suradnje.

Na sastanku dogovoreni su budući oblici zajedničke suradnje dva saveza.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ministarstvo civilnih poslova će sudjelovati u projektu 'Zdrave zajednice u BiH'

Postavka 'Stazom sjećanja' 5. aprila od Trga Djece Sarajeva do Baščaršije

Predstavljanje rezultata projekta 'Invertarizacija ihtiofaune u rijeci Buni'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo