Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Sport     | 24.04.2018. 13:21 |

U Sarajevu okrugli sto o sigurnosnim izazovima koje nosi EYOF 2019

FENA

SARAJEVO, 24. aprila (FENA) - Okrugli sto o temi "Sigurnost na EYOF-u 2019" održava se danas u Sarajevu s ciljem da se ukaže na važnost pravovremenog planiranja odgovora na sve sigurnosne izazove koje nosi događaj kao što je Evropski olimpijski festival mladih.

Organizator okruglog stola je Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu u saradnji s "EYOF 2019" d.o.o., a istaknuto je da je održavanje tog naučno-stručnog skupa, s obzirom na značaj manifestacije EYOF, od izuzetne važnosti.

Dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevo Nedžad Korajlić kazao je da je EYOF 2019 značajan ne samo za gradove Sarajevo i Istočno Sarajevo, nego i za cijelu BiH pa i regiju.

- Mi kao fakultet smo nastojali da nađemo najbolje načine kako da se događaj izvede sa što manje sigurnosnog rizika. Mi ćemo kao staviti sve naše naučne i stručne kapacitete kako sve bilo dobro organizirano. Ukoliko bude potrebna pomoć kolega iz regije, imamo podršku i stoje nam na raspolaganju - rekao je Korajlić. 

Direktor EYOF-a Senahid Godinjak dodao je da je aspekt sigurnosti jedno od najznačajnijih pitanja.

- Cilj ovog okruglog stola je da se dođe do što više podataka kako bismo mogli planirati sve od momenta dolaska takmičara u BiH pa sve do odlaska. Već je potvrđeno da će učestvovati 48 zemalja i više od 1.500 takmičara i to je sigurnosni izazov u ovako složenoj strukturi u BiH. Trebamo uvezati sve sigurnosne agencije, od smještaja, olimpijskog sela, održavanja takmičenja pa sve do ceremonije otvaranja i zatvaranja manifestacije - pojasnio je Godinjak.

Uime Ministarstva sigurnosti BiH obratio se Ermin Pešto koji je istaknuo da se riječ sigurnost  danas najviše spominje.

- Ovo je jedan od najznačajnijih sportskih događaja još od Olimpijade u Sarajevu. Samim tim to će podrazumijevati da sve nadležne institucije, posebno one u sektoru sigurnosti poduzmu potrebne mjere kako bi sve proteklo uspješno. Nadležne policijske agencije su imale određene inicijalne razgovore, a s obzirom na to da je događaj početkom naredne godine mi ćemo se morati dodatno angažovati - objasnio je Pešto.

Kaže da se EYOF-u planira pružiti podrška u smislu formiranja jednog operativnog štaba u kojem bi bile uključene sve agencije od državnog do entitetskih nivoa.

Predsjednik Skupštine Grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić naveo je da nema dobre organizacije ako sigurnosni segment nije pokriven na najbolji način.

- Nadam se da će EYOF 2019 biti najbolje organiziran festival mladih i da će se pokazati bez obzira na kompleksnost naše zemlje da smo sposobni organizirati jedno tako veliko takmičenje i da će poslužiti kao uvod za neke buduće sportske događaje. Jer mi sport, rekreaciju i turizam vidimo kao mogućnost privrednog razvoja kako ova dva grada tako, entiteta i cijele države - naglasio je Lučić.

Predstavnik Grada Sarajevo Elvir Hadžiahmetović je na kraju poručio da se radi se o vrlo zahtjevnoj organizaciji i da se o sigurnosti treba voditi najviše računa.

Također je potpisan Sporazum o naučnoj, obrazovnoj i stručnoj saradnju između "EYOF 2019" d.o.o i Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Mijelom u BiH - Svaki naš pacijent ima pravo na život, a za to mu je potrebna odgovarajuća terapija

Vijeće Evrope - Suzbijanje trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije i osnaživanje žrtava

Ahić: Zapošljavanje i uključivanje psihologa je ono što je prijeko potrebno u svim policijskim agencijama

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta