Bosna i Hercegovina     | 24.04.2018. 13:03 |

S dnevnog reda povučene izmjene zakona o komunalnim djelatnostima i čistoći u KS

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 24. aprila (FENA) - Skupština Kantona Sarajevo nije usvojila izmjene dva zakona, Zakona o komunalnoj čistoći i Zakona o komunalnim djelatnostima.

Nakon što je izražena sumnja u glasanje, oba prijedloga izmjena ovih zakona su povučena s dnevnog reda Skupštine.

Izmjenama ovih zakona se popunjava pravni vakum nastao nakon što je Ustavni sud presudio da je u prethodnom donošenju ovih zakona bilo povrijeđeno pravo Grada Sarajeva na lokalnu samoupravu.

Ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Senad Hasanspahić je pojasnio da je nakon sastanaka s predstavnicima Grada i općina na području Kantona Sarajevo, kao i s predstavnicima komunalnih preduzeća dogovoreno da se obavljanje ovih djelatnosti vrši na isti način kako je to i dosad rađeno do okončanja postupka u pogledu implementacije Dopunske presude koja uključuje izmjenu Ustava KS, donošenje zakona o lokalnoj samoupravi i zakona o komunalnim djelatnostima kojim će biti tačno definisane nadležnosti u ovom segmentu.

Donošenje izmjena Zakona o komunalnoj čistoći, po hitnom postupku, neophodno je, rečeno je, kako bi se izbjegao nastanak pravne praznine u obavljanju komunalne djelatnosti u KS, odnosno kako se ne bi došlo u situaciju da obavljanje komunalnih djelatnosti ostane neregulisano zakonskom regulativom, što bi prouzrokovalo negativne posljedice za rad javnih komunalnih preduzeća KS i dovelo u pitanje funkcionisanje same komunalne privrede.

Zastupnik Naše stranke Edin Forto je, nakon izlaganja ministra Hasanspahića, konstatirao da zapravo Vlada nije uspjela s načelnicima općina postići dogovor o uslovima kada je u pitanju novi zakon.

Forto smatra da je problem u KS-u što niz procesa koče donošenje boljeg zakona o komunalnoj čistoći i komunalnim djelatnostima, te da poslodavci plaćaju desetorostruko više za odvoz smeća nego što proizvedu smeće, a takav postupak je nazvao "parafiskalnim nametom firmama“.

- Privreda se opterećuje ovim nametima, ne samo u komunalnoj čistoći, nego je tu namet i na vodu, grijanje - stav je Forte.

Također, dodao je, građani plaćaju po kvadratu a ne po broju članova domaćinstva. Trenutno imamo sistem koji je, smatra on, nepravedan i za građane i za privrednike, te je najavio da će predložiti izmjene ovih zakona.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo