Bosna i Hercegovina     | 24.04.2018. 12:55 |

Saradnja KS i Caritasa Švicarske u projektu Predškolsko obrazovanje za svu djecu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. aprila (FENA) - Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo (KS) Elvir Kazazović i direktorica Javne ustanove "Djeca Sarajeva" Jasmina Čongo potpisali su danas Memorandum o saradnji s direktorom Caritasa Švicarske za zapadni Balkan Danielom Bronkalom.

Memorandum je potpisan u okviru projekta "Predškolsko obrazovanje za svu djecu" koji spomenuta organizacija provodi na području KS s partnerskim organizacijama.

Primarni cilj saradnje je uključivanje djece iz osjetljivih i marginalizovanih društvenih grupa u predškolsko obrazovanje, ali i unapređenje ovog nivoa obrazovanja u KS, rečeno je tom prilikom.

Kako je ranije dogovoreno, jedna od planiranih aktivnosti je nabavka i opremanje autobusa-pokretnog vrtića za djecu uzrasta četiri do šest godina iz ruralnih područja, a kojoj obdaništa na području KS nisu dostupna. Autobus uređen kao vrtićka ustanova u funkciji će biti od naredne školske godine. U njemu će sa mališanima raditi dva odgajatelja, socijalni radnik i jedan asistent iz romske populacije.

Finansijska sredstva za nabavku putujućeg vrtića obezbijedio je Caritas Švicarske.

Ministar Kazazović je zahvalio predstavnicima ove organizacije na značajnoj donaciji koja će omogućiti da i djeca iz najudaljenijih područja budu uključena u sistem predškolskog odgoja.

Po riječima direktora Bronkala, to je samo jedna od aktivnosti u okviru spomenutog projekta koji za cilj ima uključivanje što većeg broja djece u predškolsko obrazovanje, kao i njegovo unapređenje novim modulima u metodologiji rada sa mališanima.

Projekt će biti realiziran od 1. maja ove godine i trajat će do aprila 2021. godine na području KS i Zeničko-dobojskog kantona, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Uk: Rekordan broj turista pokazuje našu predanost razvoju turističke industrije u Kantonu Sarajevo

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta