Bosna i Hercegovina     | 24.04.2018. 11:54 |

Okrugli stol o fra Josipu Markušiću u povodu 50. obljetnice njegove smrti

FENA Saopćenje

JAJCE, 24. travnja (FENA) - Franjevački samostan sv. Luke Jajce organizira okrugli stol u povodu 50. godišnjice smrti fra Josipa Markušića, koji će biti održan u petak, 27. travnja, u salonu Doma kulture u Jajcu.

Na okruglom stolu sudjelovat će Ivan Lovrenović, Jozo Džambo i Drago Bojić.

Fra Josip Markušić (1880.-1968.) je jedan od najznačajnijih bosanskih franjevaca 20. stoljeća. Živio je u četiri različita politička sistema i u svakom od njih ostavio snažan pečat. U vrijeme Austro-ugarske monarhije je angažirano i strastveno pisao o reformi kmetovskog pitanja i socijalnim temama i borio se za prava težaka i radnika. U vrijeme Kraljevine SHS kad je po prvi put biran za provincijala Bosne Srebrene (1928.-1931.) bavio se političkim temama, kritički se osvrtao na hrvatski i srpski nacionalizam, branio cjelovitost Bosne i Hercegovine i zagovarao ideju ujedinjenja južnoslavenskih naroda.

U vrijeme Nezavisne Države Hrvatske odvažno se suprotstavljao ustaškom i nacističkom režimu, zastupao antifašističke stavove i podržavao narodno-oslobodilačku borbu protiv okupatora. U vrijeme socijalističke Jugoslavije, kada je u još dva navrata biran za provincijala Bosne Srebrene (1949.-1955.), neumorno je inzistirao na dijalogu s komunističkim vlastima, štiteći svoju franjevačku, crkvenu i narodnu zajednicu koja je zahvaljujući ponajviše njegovoj mudrosti, uz velike ljudske i materijalne gubitke, uspjela preživjeti teško poratno vrijeme, priopćili su organizatori.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

'Žena BiH' organizirala okrugli stol o jačanju podrške žrtvama seksualnog nasilja u ratu

Najavljeni 9. međunarodni skokovi s vodopada u Jajcu

Jajce: Otvoren poziv za bespovratna sredstva projekta 'Dijaspora Invest'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo