Bosna i Hercegovina     | 24.04.2018. 10:42 |

Praktična nastava u kompanijama u fokusu dualnog obrazovanja

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 24. aprila (FENA) - Dualno obrazovanje podrazumijeva edukaciju učenika i u školi i kompaniji, za što je potrebno sistemsko uređenje obrazovanja zakonskim i podzakonskim aktima u Kantonu Sarajevo - kazao je predstavnik Udruženja poslodavaca Federacije BiH Zlatan Dedić tokom održavanja seminara "Jačanje kapaciteta ciljnih grupa u dualnom obrazovanju" koji se održava danas u Sarajevu.

Suština dualnog obrazovanja je, naglasio je Dedić, povezanost ponude i potražnje radne snage na tržištu rada, što bi rezultiralo povećanim brojem zaposlenih osoba te promjenu sistema u kojem će fokus biti na praktičnoj nastavi u kompanijama.

Na seminaru koji se održava u okviru Projekta Međunarodne organizacije rada "Promocija dualnog obrazovanja na osnovu pilot projekta i edukacije" učestvuju nastavnici te predstavnici kompanija, općina i Službe za zapošljavanje KS-a, a Dedić ističe da je ovaj projekt sačinjen od tri aktivnosti.

Prva je pilot projekt u kojem će 20 učenika iz Srednje škole za saobraćaj i komunikacije i Srednjoškolskog centra Vogošća u drugom polugodištu raditi u kompaniji Centrotrans Eurolines.

- Učestvovat će u praktičnoj obuci i raditi na poslovima automehaničara, autolakirera ili autoelektričara, a nakon završetka školske godine, ukoliko zadovolje uslove, dobili bi posao - kazao je Dedić.  

U okviru projekta će biti održana i edukacija ciljnih grupa, kao i promocija dualnog obrazovanja koja podrazumijeva izradu spotova o učenicima koji su učestvovali u projektu, kao i organiziranje dana otvorenih vrata i info-deskova.

Vlada Kantona Sarajevo je početkom maja usvojila Smjernice za uvođenje dualnog obrazovanja te formirala radnu grupu za izradu nacrta zakona o dualnom obrazovanju u Kantonu Sarajevo, koji bi bio prvi u Federaciji BiH.   

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Gračanici održan seminar o HACCP sistemu sigurnosti hrane

USAID prepoznao nove partnere u lokalnim zajednicama za saradnju s dijasporom

Održan međunarodni seminar tajlandskog boksa u Mostaru

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom