Bosna i Hercegovina     | 24.04.2018. 09:54 |

Napuštanje obrazovanja – problem koji treba sistemsko rješenje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. aprila (FENA) -  Izostanak podrške roditelja, nedostatak materijalnih sredstava, preseljenje i neophodnost rada u cilju preživljavanja, ali i nezainteresiranost za obrazovanje, osnovni su razlozi koje djeca navode za napuštanje školovanja.

Riječ je rezultatima istraživanja koje je provela organizacija Save the Children u partnerstvu s Omladinskim centrom "Vermont“ iz Brčkog i Udruženjem "Žene sa Une“ iz Bihaća. Istraživanje je provedeno u okviru projekta "Bright4All - Osnovno pravo na obrazovanje za svu djecu u BiH“ koji finansira Evropska unija u iznosu od 350.000 eura. 

- Danas u BiH postoji određeni broj djece koja, zbog različitih razloga, ne pohađaju osnovnu školu. S obzirom na to da je osnovno obrazovanje zakonski obavezno, postavlja se pitanje - kako je ovo moguće te koji su to razlozi zbog kojih neka djeca u BiH ne upisuju osnovnu školu? Proveli smo lokalno akciono istraživanje o razmjerama i uzrocima ovog fenomena. Očekujemo da će predstavljeni nalazi i preporuke doprinijeti kreiranju učinkovitih programa namijenjenih smanjenju broja djece i mladih van školskih sistema - ističe izvršna direktorica Udruženja “Žene sa Une” Aida Behrem.

U istraživanju provedenom tokom 2017. godine učestvovala su djeca, mladi i odrasli, te stručnjaci iz oblasti obrazovanja i socijalne zaštite. Općine u kojima se provodilo istraživanje su Bihać, Bijeljina, Brčko, Bužim, Cazin, Prijedor, Srebrenik i Velika Kladuša.

Direktorica organizacije Save the Children za sjeverozapadni Balkan Andrea Žeravčić istakla je da provedeno istraživanje potvrđuje da su odabrali dobar pravac u planiranju ove intervencije.

- Raspolažemo kvalitativnim i kvantitativnim podacima koji ukazuju na postojanje problema prijevremenog prekida školovanja u cilјnim zajednicama. Prikuplјene informacije ukazuju na razloge iz kojih djeca i mladi napuštaju obrazovni sistem u BiH. Identifikovan je određeni broj faktora koji će olakšati intervenciju u odabranim zajednicama. Na osnovu datih faktora, u svakoj od zajednica mogu se planirati relevantne aktivnosti u cilјu adekvatnog odgovora na utvrđene probleme i pružanja podrške svoj djeci u ostvarivanju njihovog osnovnog prava na obrazovanje – ističe Žeravčić.

Istraživanje nudi informacije o tome na koji način djeca koja redovno pohađaju školu doživljavaju obrazovnu ustanovu, koliko su zadovoljni školskim sistemom i odnosom nastavnika prema njima, zatim, kako doživljavaju svoju porodicu, odnose u njoj, kako percipiraju sebe, te koliko kod sebe prepoznaju neadekvatne oblike ponašanja, emociju bijesa i hostilnost.

- Provedeno istraživanje od velike je važnosti, jer nam je pomoglo da identifikujemo kategorije djece koja napuštaju obrazovanje ili su u riziku da ga napuste. Sve aktivnosti kroz ovaj projekt imaju za cilj rješenje ovog problema, na početku samu identifikaciju i evidenciju, a kasnije rad sa ciljanom populacijom kako bi se uticalo na njegovo smanjenje - navodi direktor Omladinskog centar "Vermont" Damir Radenković.

Cilj projekta Bright4All - Osnovno pravo na obrazovanje za svu djecu u Bosni i Hercegovini je da se utvrde uzroci odustajanja od obrazovanja i pruže podaci o obimu ovog problema u pet ciljanih regija - Unsko-sanski kanton, Tuzlanski kanton - FBiH, Prijedor i Bijeljina – RS i Distrikt Brčko BiH, upozori na nedostatak sistemskog pristupa ovom problemu i iniciraju sistemska rješenja za sprečavanje ranog napuštanja školovanja među djecom iz ranjivih grupa, saopćeno je iz organizacije Save the Children.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Children konferencija - 'Škole kao zelene zone'

Stručna obuka za nastavnike engleskog i njemačkog jezika u USK

U Bihaću otvoren prvi HUB za učenje i razvoj djece

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo