Bosna i Hercegovina     | 23.04.2018. 18:31 |

Matviyenko: Rusija se zalaže za stabilnost, mir i sigurnost u BiH

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 23. aprila (FENA) - Predsjednica Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentina Matviyenko izjavila je danas tokom obraćanja delegatima Doma naroda PSBiH da njena zemlja ne vidi nikakav razlog za izmjene Dejtonskog sporazuma, posebno ako neko izvan BiH insistira na tome.

Istakla je da je Dejtonski sporazum alfa i omega budućnosti Bosne i Hercegovine, njenih konstitutivnih naroda, entiteta i svih građana.

- Rusija se zalaže za stabilnost, mir i sigurnost u BiH, jer su to ruski zadaci u okviru Vijeća za provođenje mira u BiH - rekla je Matviyenko.

Dodala je da je stav njene zemlje da je neophodna reforma Ustavnog suda, Suda i Tužilaštva BiH da bi bili efikasniji i nezavisniji, da nametanje međunarodnih recepata ne može dovesti do kompromisa.

Matviyenko je potcrtala da je vrijeme da OHR ode iz BiH i da prestane protektorat, jer je to ponižavajuće za bh. građane koji trebaju sami odlučivati o sudbini svoje zemlje.

Po njenim riječima, nije dobro da velike sile pred druge države stavljaju ultimatum "ili EU ili Rusija" jer bi to morala biti nezavisna odluka država i naroda.

- U Rusiji smo ubijeđeni da se u BiH može na racionalan način riješiti svaki problem, i u tome će uvijek imati našu podršku jer mi smo jedan od garanata Dejtonskog sporazma - kazala je Matviyenko.

Također, navela je da Rusiju raduje želja Bosne i Hercegovine za saradnju i da posebno uvažavaju principijelno odbijanje BiH da se priključi nelegitimnim sankcijama protiv njene zemlje.

Naglasila je da je produbljivanje veza s državama jugoistočne Evrope jedan od prioriteta ruske vanjske politike, te da Balkan za njih nije samo geografski pojam jer nas veže duga zajednička historija, kultura i jezik, kao i osjećaj prijateljstva i uzajamnog razumijevanja.

Matviyenko se založila za poboljšanje ekonomske, privredne, kulturne, naučne i sportske saradnje BiH i Rusije, za šta postoje veliki potencijali.

Kazala je i da ulazak Crne Gore u NATO protiv volje velikog broja građana te zemlje nije demokratski čin već narušavanje integriteta i suvereniteta, te da se nešto slično sprema i Makedoniji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH u Briselu na plenarnom zasjedanju COSAC-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo