Bosna i Hercegovina     | 23.04.2018. 17:04 |

BHN - Zaštitu od klevete moguće unaprijediti ujednačavanjem sudske prakse u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. aprila (FENA) - Važeće zakone o zaštiti od klevete u Bosni i Hercegovini potrebno je, u koordinaciji sa Ministarstvom pravde BiH, ekspertski analizirati te predložiti njihove izmjene sa ciljem usaglašavanja na nivoima entiteta i Brčko distrikta BiH. Pored toga, Sistem za automatsko upravljanje sudskim predmetima (CMS) moguće je unaprijediti na način da se stvore tehnički uslovi za uvid u slučajeve u kojima je jedna od strana novinar ili medij - zaključeno je između ostalog danas na konferenciji "Sagledavanje i ujednačavanje sudske prakse u oblasti zaštite od klevete" u Sarajevu.

Na međusektorskom sastanku koji je organizovalo Ministarstvo pravde BiH, istaknuto je da su zakoni o zaštiti od klevete u BiH najusklađeniji sa evropskim standardima u odnosu na zemlje regije. Ipak, neusaglašeni zakoni na nivoima entiteta i Brčko distrikta BiH uzrokuju neujednačenu sudsku praksu.

- Ministarstvo pravde snažno podržava nezavisno i kritičko novinarstvo, kao i nezavisno sudstvo. Ujednačavanje sudske prakse dovelo bi sve novinare u jednak položaj pred sudovima - istakla je pomoćnica ministra pravde BiH Milana Popadić. 

Predstavnik Odjela za informaciono-komunikacijsku tehnologiju VSTV-a BiH Dragiša Jokić istakao je kako trenutno ne postoji mogućnost evidentiranja zanimanja novinara prilikom unosa podataka u CMS.

- Prijedlog treba uputiti na razmatranje Radnoj grupi za strateško planiranje i razvoj Sistema za automatsko upravljanje predmetima u sudovima i tužilaštvima - rekao je Jokić te dodao da ukoliko bi ovo unapređenje CMS-a bilo usvojeno onda bi o tome trebalo informisati sve sudove i tužilaštva u BiH.

Na konferenciji je istaknuta i potreba unapređenja i usaglašavanja sudske prakse u predmetima klevete, kroz nastavak edukacije sudija, tužilaca i advokata o primjeni standarda Evropskog suda za ljudska prava.

Generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić istakla je važnost otvorenosti pravosudnih institucija za pitanja harmonizacije zakona i usaglašavanja sudske prakse na svim nivoima.

- Postoji i potreba razmatranja metode vršenja vještačenja, odnosno načina provjere duševne boli jer su evidentirana nelogična mišljenja vještaka - rekla je Rudić.

Pored toga, konstatovano je da je za unapređenje sudske prakse važno razlikovati vrijednosni sud od činjenice, te da je potrebno promovisati medijaciju i vansudsko rješavanje slučajeva klevete.

Konferencija je okupila oko 20 predstavnika izvršne vlasti, pravosuđa, civilnog društva i medija. Udruženje BH novinari sudjelovalo je u okviru zagovaračkih aktivnosti predviđenih ranije usvojenim strateškim dokumentima, saopćeno je iz Udruženja BH novinari. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

BH novinari: Od 5. oktobra do danas ubijeno najmanje 99 novinara u Pojasu Gaze

Zenički novinari odali počast ubijenim novinarima i medijskim radnicima u Pojasu Gaze

BH novinari: Novalićeve optužbe su manipulativne i pravno neutemeljene    

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta