Bosna i Hercegovina     | 23.04.2018. 16:21 |

Nastavak suđenja u predmetu Bjelić i drugi

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 23. aprila (FENA) - Suđenje Hasibu Bjeliću, Emiru Šariću i Feridi Hasić, koji se terete za organizirani kriminal u vezi s poreznom utajom i pranjem novca, nastavljeno je danas u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) ispitivanjem jednog svjedoka, čitanjem iskaza/odbrane prvooptuženog koji je dao u svojstvu osumnjičenog, te predočavanjem jednog akta Porezne uprave FBiH, a sve u sklopu izvođenja dodatnih dokaza optužbe.

Svjedok Edin Arapović, menadžer i uposlenik UniCredit banke d.d. potvrdio je u direktnom ispitivanju da su optuženi Bjelić i Šarić imali otvorene tekuće i devizne račune u toj banci, te da se radi o rezidentnim računima.

Uz napomenu da nije direktno sudjelovao u realizaciji poslovnog odnosa sa spomenutim klijentima, niti u transakcijama, te da vlastita saznanja crpi iz sistema Banke, odnosno analitičkih kartica, svjedok je govorio o saznanjima vezanim za priliv novca od određene pravne osobe iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), te provjerama u vezi s tim.

Prema kazivanju ovog svjedoka, u jednom momentu su određene transakcije okarakterizirane visokorizičnim, pa je Banka, postupajući u skladu sa zakonom i internim aktima, to prijavila Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Svjedok je u unakrsnom ispitivanju naveo da nikada nije imao kontakt s Bjelićem i Šarićem, te da je upoznat o tome da je SIPA tokom 2012. izdala određeni akt kojim je zatražen sveobuhvatan monitoring spomenutih transakcija. Istovremeno, svjedok nema sazanja o tome  da su računi optuženih bili blokirani u 2015., te smatra da je to uslijedilo u 2016. godini.      

Odbrana je prethodno uputila prigovor u procesnom pogledu, negodujući zbog toga što nije dobila zapisnik o saslušanju ovog svjedoka.  

Zastupnica optužbe, tužiteljica Lejla Kurtanović predočila je akt/obrazac Porezne uprave FBiH iz kojeg je vidljivo da u 2016. godini nisu izvršene prijave novčanih priliva iz inozemstva, a koji je uložen u sudski spis.

U vezi s tim, očitovao se advokat Nermin Mulalić, navodeći da ispis ne može biti porezna prijava, osporavajući tako autentičnost i vjerodostojnost predočenog akta.   

Zastupnica optužbe pročitala je i zapisnik/iskaz/izjavu prvooptuženog Hasiba Bjelića, koju je dao u SIPA-i u svojstvu osumnjičenog, u kojoj on navodi da je spreman izložiti odbranu, a na okolnosti njegovog poslovnog angažmana i zarada ostvarenih u Ruskoj Federaciji, te transakcija između određenih poslovnih subjekata, kao i vlasništva nad nekretninama. Iskaz je završio zaključkom „da je znao da je takva situacija da ne bi ulagao u BiH“.

Tužiteljica Kurtanović najavila je izmjenu činjeničnog opisa optužnog akta.

Optužnica Tužiteljstva KS Hasiba Bjelića, vlasnika benzinske pumpe "Umax Group" i Emira Šarića, vlasnika studentskog hotela "Emiran", tereti da su zastupajući kompanije "Special Security Vehicle Trading“ iz Dubaija i kompaniju "Munster LTD" sa Sejšela utajili porez, te da su zajedno s trećeoptuženom Feridom Hasić 'oprali' veći iznos novca.

Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 14. maj.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ispitivanjem svjedoka optužbe nastavljeno suđenje Ismetu Ibričiću zbog ubistva i pokušaja ubistva

Okončano ponovljeno suđenje Papiću za ratni zločin, izricanje presude 21. marta

Potvrđena optužnica protiv Zubčevića i drugih zbog zloupotrebe položaja

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta