Bosna i Hercegovina     | 23.04.2018. 15:02 |

Vajzović: Medijske i informacijske pismenosti su neophodne svima

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 23.aprila (FENA) - Univerzitet u Sarajevu kroz saradnju Fakulteta političkih nauka i Katedre za bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta, zajedno sa Ministarstvom  civilnih poslova BiH i Državnom komisijom za saradnju sa UNESCO–om organizirao je Konsultacije o politikama i strategijama medijske i infromacijske pismenosti u BiH.

Kako je kazao voditelj projekta Emir Vajzović, cilj konsultacija je podsticanje međusektorske rasprave o medijskoj i nformacijskoj pismenosti u BiH kako bi se pokrenuo proces artikulacije strategije i politika o integraciji medijske i informacijske pismenosti te adekvatno uključivanje u sistem formalnog i neformalnog obrazovanja.

- Doprinos konsultacijama dali su brojni sudionici iz relevantnih sektora koji tragaju za novim, kreativnim i održivim mjerama unapređenja medijske i informacijske pismenosti – kazao je Vajzović.

Kazao je da u BiH politike medijske i informacijske pismenosti su neophodne ne samo građanima već i vlastima da bi mogle ispuniti svoje uloge u digitalnom svijetu.

Rečeno je da i javne politike nude okvir za pronalaženje adekvatnih odgovora na sve aktuelnije probleme širenja različitih oblika lažnih i iskrivljenih vijesti i informacija na internetu.

Aktivnost je organizirana u sklopu projekta „Izgradnja povjerenja u medije u Jugoistočnoj Evropi i Turskoj“ koji finansira EU – UNESCO.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Razvijanje medijske pismenosti važan faktor u borbi protiv dezinformacija (VIDEO)

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije