Bosna i Hercegovina     | 23.04.2018. 12:12 |

Počela edukacija za tužitelje u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. aprila (FENA) - Stručna edukacija o vještinama zastupanja u predmetima ratnih zločina počela je danas u organizaciji misije OSCE-a u BiH, a u okviru projekta praćenja rada na predmetima ratnih zločina.

V.d. glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Gordana Tadić obratila se sudionicima skupa, koji će u naredna tri dana sudjelovati na stručnim radionicima te zajedno s međunarodnim ekspertima  razmijeniti iskustva o vještinama zastupanja predmeta, ispitivanja svjedoka i prezentiranja dokaznih materijala u sudnici.

Tadić je istakla da Posebni odjel za ratne zločine ima ukupno 28 tužitelja sa kojima rade istražitelji, stručni suradnici i ostalo specijalizirano osoblje, te da su od osnutka do danas tužitelji podigli optužnice protiv više od 800 osoba.

- Tijekom 2017. godine u Posebnom odjelu za ratne zločine tužitelji su podigli 38 optužnica protiv 89 osoba, a na temelju optužnica tužiteljstva Sud BiH je u protekloj godini izrekao zatvorske kazne u ukupnom trajanju od 155 godina zatvora - kazala je.

Dodala je da su tužitelji Tužiteljstva BiH u 2017. godini ostvarili kolektivnu normu u iznosu od 136,42 posto, te da je kvalitet optužnica iznosio 93,58 posto, a da je u Posebnom odjelu za ratne zločine ostvarena norma od 118,14 posto.

Na stručnoj konferenciji, sudjelovat će više desetina tužitelja i stručnog osoblja Tužiteljstva BiH, a edukatori će biti međunarodni eksperti iz Sjedinjenih Američkih Država.

U uvodnom dijelu konferencije, obratila se i potpredsjednica VSTV-a BiH i predsjednica Nadzornog tijela za praćenje provođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina Jadranka Lokmić-Misirača, predstavnik OSCE-a Joeri Maas i predstavnica delegacije EU u BiH Lejla Hrustanović, te pravni eksperti iz SAD-a James R. Gailey i Allen Snyder, kao i sutkinja Suda BiH Minka Kreho, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Delegacija OSCE Sekretarijata posjetila Federalnu agenciju za upravljanje oduzetom imovinom

OSCE osuđuje odluke NSRS o izbornom zakonu

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta