Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 23.04.2018. 13:47 |

Mostar dobitnik plakete 'Zlatna Tisa'

FENA

ČAPLJINA, 23. travnja (FENA) - Centar za razvoj i podršku iz Tuzle (CRP) zajedno s općinom Čapljina upriličio je u ponedjeljak dodjelu nagrade 'Šampion zaštite prirode, BH Green Awards 2018.' u Čapljini, a plaketu 'Zlatna Tisa' u kategoriji gradova dobio je Grad Mostar.

Kako je u izjavi za Fenu potvrdila Alma Tihić iz CRP-a u kategoriji poslovni subjekti/poduzeća spomenutu plaketu dobila je firma 'Eko život' iz Tuzle, u kategoriji nevladinih organizacija plaketu je dobila nevladina organizacija 'Unski smaragdi' iz Tuzle, u kategoriji škola nagradu je dobila Osnovna škola 'Sveti Sava' Doboj, dok je u kategoriji vrtića plaketu 'Zlatna Tisa' dobio Dječji vrtić Višnjik iz Sarajeva.

Plakete su danas uručene i pojedincima, pa je u kategoriji pojedinac do 30 godina plaketu dobio Amar Kavgić iz Tuzle, a plaketu za pojedinca preko 30 godina Samir Lemeš iz Zenice.

Plaketu 'Zlatna Tisa' u kategoriji neformalna grupa građana dobile su žene sela Kruščica iz Viteza.

Govoreći o načinu bodovanja odnosno načinu osvajanja nagrade, Tihić je kazala kako je bio otvoren javni poziv u kojem su bili definirani kriteriji tko sve može biti nominiran za prestižnu nagradu, a nominirati su se mogli svi preko javnih obrazaca. Nakon prijave svi nominirani kandidati, nakon što je komisija utvrdila ispunjavaju li kriterije, stavljeni su na javno glasanje, koje je bilo otvoreno nepunih mjesec dana.

Dobitnici nagrada su kandidati koji su imali najviše glasova u svojoj kategoriji. U kampanji su u svim kategorijama sudjelovala 64 nominirana kandidata koju su skupa prikupili 28153 glasa.

Tihić je pojasnila kako je CRP uz podršku Veleposlanstva Republike Češke, UNDP-a, GIZ-a, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Fonda za zaštitu okoliša FBiH i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, Općine Čapljina, po drugi put u Bosni i Hercegovini organizira dodjelu spomenute nagrade.

Po njezinim riječima, namjera cijelog projekta je da promovira korisne, inovativne i kreativne pristupe očuvanju prirode i životne sredine u BiH.

- Želimo pronaći pozitivne primjere koji uspješno promoviraju prave vrijednosti u oblasti zaštite životne sredine i koji kao takvi mogu motivirati  i druge - kazala je Tihić. 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Uručeni ključevi novih stanova za 42 porodice u Čapljini

U Čapljini uhapšena osoba, pronađeno 28 stabljika Cannabisa

U Čapljini 27 mladih potpisalo ugovor o sufinanciranju prve stambene nekretnine

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'