Kultura     | 23.04.2018. 10:59 |

Naša stranka - Nedopustivo smanjivanje obuhvata arheološkog lokaliteta Butmir

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. aprila (FENA) - Naša stranka smatra da je nedopustivo smanjivanje obuhvata arheološkog lokaliteta Butmir na osnovu proizvoljnih i naučno neutemeljenih stavova.

- To je  direktni atak na bosanskohercegovačko kulturno-istorijsko nasljeđe. Dok svaki pedalj arheološkog lokaliteta ne bude ispitan, nemoralno je i protivzakonito izdati saglasnost za gradnju kojoj u konačnici slijedi građevinska dozvola - saopćeno je iz te stranke. 

Podsjećaju da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH 13. aprila organizovala u zgradi Općine Ilidža prezentaciju o izmjenama i dopunama Odluke o proglašenju arheološkog područja prahistorijskog naselja u Butmiru nacionalnim spomenikom BiH.

- Izmjenama je predviđeno smanjenje zaštićenog područja sa 65.000 na 8.000 kvadratnih metara. Općina planira nezaštićeno područje prodati stranim investitorima za gradnju naselja. Cijeli postupak izrade izmjena i dopuna pokrenut je na inicijativu Općine, što Komisija nije smjela uvažiti - poručuju iz Naše stranke. 

- Opština Ilidža nije Arheološki zavod na državnom nivou. Oni u sistematizaciji radnih mjesta nemaju čak ni arheologa i ne postoji osnov za traženje isključenja određenih parcela prema vlastitom nahođenju, a pogotovo ne postoji osnov da Komisija, koja je iznad Opštine, udovoljava zahtjevima opštinskog načelnika - izjavila je potpredsjednica Naše stranke Nasiha Pozder ističući da to nasljeđe nije samo ilidžansko nego bosanskohercegovačko.

Naša stranka smatra da je upitna i ustavnost same Komisije koja radi s tri člana umjesto s pet, kao i da pokrenuta arheološka istraživanja nisu provedena po kriterijima struke.

- Komisija svoju odluku, kad govori o značaju dobra, nastoji opravdati stavom da su arheološki artefakti na spornom području naplavljeni i da mjesto na kojem su pronađeni nije njihova originalna lokacija, međutim, ni taj stav nije zasnovan na naučnim mjerama i metodama ispitivanja arheološkog lokaliteta i ne može se uzeti kao mjerodavan - navela je Pozder.

Naša stranka jeste za progres i razvoj, ali ne na način da "buldožeri prelaze preko kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa". Tokom proteklog rata izgubljeno je više od pola nasljeđa, pa ne treba u poslijeratnom periodu izgubiti i te "ostatke ostataka", poručuju iz Naše stranke. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu