Bosna i Hercegovina     | 21.04.2018. 10:25 |

Konferencija "Generacija budućnosti" održava se u Domu mladih u Sarajevu

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 21. aprila (FENA) - CEO High School konferencija pod sloganom "The Next Generation" (Generacija budućnosti), najavljena kao najveći motivirajući događaj za mlade, održava se u Sarajevu u Domu mladih, u organizaciji Ekonomskog fakulteta.

Cilj je potaknuti maturante iz različitih dijelova BiH na inovativno i preduzetničko razmišljanje. Organizatori žele pružiti inspiraciju mladim učesnicima kako u odabiru njihovog daljnjeg obrazovanja tako i usvajanju praktičnih vještina i znanja. Time žele podsticati jačanje konkurentnosti mladih na tržištu rada.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Kemal Kozarić izjavio je novinarima da će niz motivirajućh priča uspješnih ljudi iz korporativnog svijeta i poduzetništva poručiti mladima da vrijedi ostati u Bosni i Hercegovini, vjerovati u sebe i malim koracima stići do velikog željenog cilja.

Stopa nezaposlenosti mladih u BiH je veća od 50 posto, ali je svršenika master studija Ekonomskog fakulteta nezaposlenih pet posto a onih koji završe dodipolmske studije deset posto, kazao je dekan.

Diplome su priznate u Evropskoj uniji, pa Kozarić dodaje da vrijedi studirati u BiH, što je jedna od poruka koju će organizatori konferencije uputiti maturantima.

Voditelj CEO projekta Anes Hrnjić rekao je da skupu prisustvuje oko 900 srednjoškolaca kojima će se obratiti 15 govornika iz korporativnog svijeta i biznisa, među njima i djelatnici iz sektora kulture, sporta, muzike.   

Nejra Neimarlija Roić iz Instituta za razvoj mladih „Kult“ izrazila je nadu da će mladi spoznati da mogu uspjeti i u svojoj zemlji.

Održavanje ovogodišnje konferencije podržali su suorganizator Sberbank BH, dijamantski sponzor Institut za razvoj mladih Kult, zlatni sponzor turistička agencija Sol Azur te partneri ID-S Consulting, Blow Up, iNovine, Sarajevska pivara i Granoff.

Prijatelji konferencije su Balon dekor BH, EFSA club, PAK centar, autoškola LifeLine, butik Brug i TheGlamRoom. Telekomunikacijski pokrovitelj Konferencije je Telemach, a medijski pokrovitelji Antena Sarajevo, Časopis Student i Business magazine.​

Posljednjih pet godina, na CEO konferencijama uspješni bh. građani govore o njihovim izazovima i načinima kako ostvariti profesionalnu karijeru u zemlji.

Jedan od suorganizatora, Sberbank BH, vjeruje da BiH pruža zanimljive mogućnosti potencijalnim preduzetnicima te stoga i podržava projekte koji motiviraju ljude da svoju šansu traže na bh. tržištu, saopćeno je iz te banke.

Tokom 2017. godine, konferencija je okupila više od 3.500 mladih ljudi, 150 organizacija, devet fakulteta i 300 članova organizacijskog tima. Od 2013. godine, kada je projekt započeo, govornike je čulo više od 50.000 učesnika u cijeloj regiji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

'Razgovoruša' mladih i vlasti 18. travnja u Širokom Brijegu

U Trebinju održana 'Akademija izvrsnosti Most Istok Zapad u Bosni i Hercegovini'

Potpisan sporazum o finansiranju rada Studentskog parlamenta UNSA u iznosu od 30.000 KM

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta