Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 21.04.2018. 09:57 |

UO: Za Notarsku komoru lobiraju rezultati notarijata u FBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. aprila (FENA) - Upravni odbor Notarske komore Federacije BiH ističe da je uspostava notarijata u BiH pokazala punu opravdanost te da su rezultati primjene latinskog notarijata u BiH rezultirali punim efektima. U tom smislu UO potpuno odbacuje tvrdnje iz anonimnih  prijava i na tome zasnovanih medijskih natpisa o navodno nedopustivom lobiranju notara kod članova Ustavnog suda BiH, saopćeno je iz Komore.

Dodaju kako se njihovo lobiranje u svim segmentima društva i ranije, a i ubuduće će se zasnivati isključivo na prezentiranju rezultata djelovanja Notarske komore FBiH u pravnom sistemu BiH.

-Odgovorno tvrdimo da su notarska profesija i latinski notarijat u BiH jedan od stubova  pravne države i garant pravne sigurnosti građana. Uvjereni smo kako je upravo u tome i naš  najveći „grijeh“, jer nisu svi u BiH sretni što smo spriječili nove slučajeve Pelak i uveli red u promet nekretninama, sprječavali pranje novca, onemogućavali sivu ekonomiju... Nemamo monopol kako nam se pokušava imputirati, kao što i advokati nemaju monopol na neke druge pravne poslove.Država se, po uzoru na najuređenije europske zemlje, odlučila prenijeti neke javne ovlasti na notarsku struku i mi smo taj posao časno odradili i rasteretili i državu i sudove predmeta koji su bili de facto i de jure veliko opterećenje za njih - navodi UO Notarske komore FBiH.

Također ističu da u svojim istupima u medijima i prema svim drugim organima, pa i prema ustavnim sudovima, žele samo govoriti o postignutim rezultatima ove javne službe u odnosu na stanje u kojem ona nije postojala, a razlozi i ciljevi ove službe su, u pravilu, identični onima u državama Evropske unije.

-I upravo mi kroz naša „lobiranja“ djelujemo na legitiman način i zastupamo našu javnu službu ističući da je reforma notarijata bila veoma ozbiljno pripremljen projekat. Za nas lobiraju naši rezultati, a oni pokazuju da smo od upostave notarske službe u FBiH i Brčko Distriktu BiH obradili 786.577 notarskih isprava, uradili 3.497.376 notarskih ovjera, izdali 8.543 notarske potvrde te u protekle tri godine, otkada nam je povjeren i taj dio pravnog posla, pravomoćno završili 45.469 ostavinskih predmeta. Odgovorno tvrdimo da bi bez ovakvog našeg djelovanja pravna sigurnost u FBiH bila umanjena i ozbiljno ugrožena . Javnost to treba znati i takvog „lobiranja“ se Notarska komora FBiH, bez obzira na različita podmetanja, nikada neće odreći. Na kraju Upravni odbor Notarske komore FBiH još jednom potvrđuje is spremnost i odlučnost da implementira presudu Ustavnog suda FBiH - zaključuje se u saopćenju UO Notarske komore FBiH.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Izabran novi Upravni odbor Advokatske komore Federacije BiH (VIDEO)

Bruno Bojić podnio neopozivu ostavku na poziciju predsjednika UO Kantonalne bolnice Zenica

Pomoć bh. stručnjaka u sanaciji elektroenergetskog sistema u Turskoj

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta