Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 20.04.2018. 19:13 |

Švedska akademija mijenja pravila dodjele Nobelove nagrade zbog skandala

FENA Internet

STOCKHOLM, 20. aprila (FENA) – Švedska akademija, koja bira dobitnike Nobelove nagrade za književnost, objavila je danas da su imena nekih od ranijih dobitnika 'procurila' u javnost prije odluke te je najavila da će promijeniti pravila funkcioniranja.

Također, saopćili su da nisu bili upoznati sa seksualnim skandalom muža jedne od članica Akademije. Tokom istrage tog slučaja utvrđeno je da su imena pojedinih dobitnika 'procurila' medijima. Angažirana je jedna pravna kompanija kako bi istražila događaje, prenosi agencija Reuters. 

Istraga je pokazala kršenja pravila povjerljivosti Akademije u pogledu dodjele Nobelove nagrade za književnost, ali nisu potvrdili ko je bio izvor informacija i o kojim dobitnicima je riječ.

Švedska akademija je najavila da će pooštriti pravila i procedure, ali da komitet koji ove godine dodijeljuje nagradu nastavlja raditi uprkos skandalu.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Švedske vlasti naredile protjerivanje kineske novinarke

Finska i Švedska traže da EU proširi sankcije Rusiji

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana