Bosna i Hercegovina     | 20.04.2018. 16:38 |

Delegacija njemačke pokrajine Baden-Württemberg u posjeti UNSA-u

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. aprila (FENA) - Delegacija njemačke savezne pokrajine Baden-Württemberg na čelu sa Petrom Olschowski, državnom sekretaricom za nauku, istraživanje i umjetnost, posjetila je danas Univerzitet u Sarajevu (UNSA) gdje se susrela s rektorom prof. dr. Rifatom Škrijeljom, prorektorima Univerziteta, predstavnicima organizacionih jedinica i Centra za izgradnju i održavanje Kampusa.

Posjeta je organizirana s ciljem stjecanja uvida u kulturni, ekonomski i visokoobrazovni sektor u Bosni i Hercegovini te unapređenja postojeće saradnje.

- Vaša posjeta se dešava u trenutku kada Univerzitet u Sarajevu u punom zamahu ulazi u proces reforme i potpune integracije, a to su okolnosti koje su ispunjene izazovima, ali i brojnim mogućnostima. Naša je namjera, kao rukovodstva Univerziteta, da odgovorimo na izazove izgradnjom naših akademskih i organizacijskih kapaciteta, ali i da iskoristimo puni potencijal mogućnosti koje otvara reformski proces - istakao je rektor Škrijelj na sastanku organiziranom u Kampusu Univerziteta u Sarajevu.

Dodao je da upravo prostor Kampusa predstavlja izuzetan izazov u pogledu njegovog svakodnevnog održavanja i postepene transformacije u urbani prostor akademske infrastrukture.

- Kampus i njegovu budućnost doživljavamo kao trajni izvor motivacije za sve napore koje ulažemo u izgradnju Univerziteta u Sarajevu. U našoj viziji Kampus je prostor jedinstvene društvene i akademske infrastrukture u čijem razvoju, izgradnji i funkcioniranju ćemo praktično primijeniti najnovija naučna i tehnološka dostignuća, kao i dobre prakse iz regije i cijelog svijeta - naglasio je  Škrijelj.

Petra Olschowski je, govoreći o dosadašnjoj saradnji, podsjetila na projekat o sarajevskom Kampusu „The Power of Open Space” u kojem su učestvovala četiri univerziteta iz Bosne i Hercegovine i Njemačke i radionicu koja je održana 2017. godine a koja je okupila 60 studenata i nastavnika.

- The Power of Open Space' je impresivan primjer transnacionalne saradnje u nauci i istraživanju - naglasila je Olschowski, te istakla da je kontinuitet u saradnji veoma značajan.

Također, navela je da je sveukupni cilj posjete delegacije njemačke savezne pokrajine Baden-Württemberg proširivanje partnerstava u privredi, nauci i kulturi, te pronalaženje novih načina za zajednički rad u budućnosti.

Susret je završen prezentacijom „Prošlost, sadašnjost i budućnost Kampusa Univerziteta u Sarajevu“ i predstavljanjem rezultata projekta „The Power of Open Space“, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću UNSA.

U delegaciju njemačke savezne pokrajine Baden-Württemberg su rektori, predsjednici i zvaničnici univerzitetā, akademija, muzeja i drugih institucija iz te pokrajine. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Bećirović u povratničkom naselju Miljeno kod Čajniča

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana