Bosna i Hercegovina     | 20.04.2018. 16:18 |

Brkić primio u nastupnu posjetu ambasadora Japana u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. aprila (FENA) - Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić primio je danas u nastupnu posjetu ambasadora Japana u Bosni i Hercegovini Hideyuki Sakamota.

Brkić je poželio dobrodošlicu Sakamoti i izrazio zadovoljstvo dobrom bilateralnom i multilaterarnom saradnjom BiH i Japana.

U cilju unapređenja odnosa dviju zemalja, Brkić je istakao da je potrebno u  narednom razdoblju fokusirati se na jačanje ekonomskih odnosa.

S tim u vezi, pozdravio je predstojeći Investicijski forum privrednika dvije zemlje koji će se održati krajem maja 2018. u Tokiju s učešćem Vanjskotrgovinske komore BiH, Agencije za unapređenje investicija (FIPA) i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, kao najefikasnijeg načina za povezivanje poslovnih ljudi BiH i Japana i promociju projekata potencijalnim investitorima.

Brkić je obavijestio sagovornika u kratkim crtama o unutrašnjoj političkoj situaciji u BiH, s posebnim osvrtom na predstojeće Opšte izbore u BiH i stajališta u vezi s promjenom Izbornog zakona BiH. Zatim je naveo pozitivne korake koje je Bosna i Hercegovina učinila u posljednjih godinu dana na planu evroatlantskih integracija.

S tim u vezi, Brkić je naveo da se očekuje aktiviranje MAP-a (Akcijskog plana za članstvo) koji bi predstavljao pozitivan integracijski iskorak za BiH

Sakamota se zahvalio na dobrodošlici, iskazao želju Japana  da ulaže u konkretne projekte u BiH u oblastima zaštite okoliša, zdravstva, obrazovanja i kulture. Zvanično je pozvao Brkića da u ovoj godini posjeti Japan.

Predložio je da se posjeta obavi u okviru bilateralnih konsultacija između ministarstava vanjskih poslova Japana i BiH, saopćeno je iz MVP-a BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Ambasador Japana Kinefuchi prisustvovao Sarajevo European Judo Hopes kupu

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta