Bosna i Hercegovina     | 20.04.2018. 11:39 |

Košarac: Nedolazak poslanika na sjednicu loša poruka bh. građanima

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 20. aprila (FENA) - Predsjednik Kluba Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Staša Košarac kazao je danas novinarima u Sarajevu da je nedolazak poslanika na sjednicu loša poruka bh. građanima. 

- Sadržaj učestalih ratno prizivajućih izjava trebao je raspravljati parlament, ali i Predsjedništvo BiH - kazao je Košarac, dodajući da su, ostali koji se na sjednici nisu pojavili, poslali poruku da nisu za institucionalni dijalog te da oni koji se najviše zalažu za opstojnost bh. institucija, ruše ih.

Izjave Izetbegovića je nazvao "zapaljivim, štetnim i opasnim za BiH, ali i cijeli region", navodeći da ovo nije predizborna kampanja SNSD-a nego žele, tvrdi, spriječiti "opasne" izjave Izetbegovića pitajući i zašto se niko ne oglašava o ovom pitanju poput predstavnika međunarodne zajednice.

Košarac je uz napomenu da član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić (Partija demokratskog progresa - PDP) nije došao na sjednicu, zatražio odgovor zašto se to dogodilo.

Predsjednik Kluba SNSD-a pred novinarima je iznio i zaključke koje bi predložio ovaj klub Domu na usvajanje, kojima bi Dom osudio izjave Izetbegovića koje se "mogu smatrati prijetnjom miru i stabilnosti".

Zatražili bi da se sve političke stranke suzdrže od ovakvih izjava te će od ministarstava odbrane i vanjske trgovine i ekonomskih odnosa zahtijevati da u roku od 30 dana dostave podatke o proizvodnji naoružanja u Federaciji BiH te prodatom broju naoružanja.

Također, SNSD bi tražio od Kolegija oba doma PSBiH da se uspostavi nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) "kako ta agencija ne bila u službi politike, stranke ili lidera", a pozvali bi i Vijeće za implementaciju mira (PIC) i Ured za visokog predstavnika (OHR) da osude izjave Izetbegovića.

Ove zaključke, najavio je Košarac, SNSD će predložiti na usvajanje na nekoj od narednoj sjednica Doma.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bosić (Srpska demokratska stranka - SDS) je, na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a, za danas sazvao hitnu sjednicu tog doma sa samo jednom tačkom dnevnog reda "Ratnohuškačke izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi s proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji Federacije BiH".

No, za održavanje ove sjednice nije bilo kvoruma, iako su SNSD-ovci u obrazloženju naveli da postoje opravdani razlozi za sazivanje hitne sjednice i da su sadržani u "zapaljivim i ratnohuškatorskim izjavama Izetbegovića".

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo