Bosna i Hercegovina     | 20.04.2018. 11:34 |

'Lica Lafore' prikazana u Moskvi

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 20. aprila (FENA) - Film "Lica Lafore" prikazan je u Moskvi na Šestom međunarodnom filmskom festivalu "Delai".

U ovogodišnjoj selekciji prikazano je više od dvadeset filmova iz Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Njemačke, Francuske, Indije, BiH, Irana, Argentine.

"Delai film festival" u svoj fokus stavlja filmove koji se bave procesima koji na različite načine mijenjaju stvarnost i utiču na nju.

Osim u Moskvi, film "Lica Lafore" uskoro će biti prikazan i u Sevastopolju na festivalu "Zlatni vitez", a 27. aprila autor Denis Bojić za ovaj film primiće Gran-pri za najbolju režiju na filmskom festivalu Zlatna buklija.

Film dokumentuje sudbinu porodice Gajić, koja je u borbi sa bolešću Laforom izgubila stariju kćerku Tatjanu, ali je zahvaljujući pomoći dobrih ljudi i vlastitim novcem postala jedan od najvećih donatora za pronalazak lijeka za Laforinu bolest i spas mlađe kćerke Milane.

Na pronalasku lijeka za Laforinu bolest radi tim ljekara predvođen Beržeom Minesijanom u bolnici "Sik Kids" u Torontu, a film "Lica Lafore" trebalo bi da podstakne sve humanitarce, a posebno nadležne institucije i vlade država cijelog svijeta i čitavu farmaceutsku industriju da izdvoje neophodan novac za pronalazak lijeka, ne samo za Laforinu bolest, nego i mnoga druga rijetka oboljenja.

Borbu protiv Laforine bolesti podržale su brojne poznate ličnosti, između ostalih, Tijana Bošković, jedna od najboljih svjetskih odbojkašica, te Miralem Pjanić, fudbaler "Juventusa".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Projekcija filma 'Gdje je Anne Frank' u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Otvoreno 17. izdanje Mostar film festivala

Nakon dvije decenije Dino Mustafić ponovo na filmskom setu,'Paviljon' nose renomirana glumačka imena

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'