Ekonomija     | 21.04.2018. 14:18 |

Inicijativa „Pojas i put“ dovodi Kineze a s njima prvi kineski hotel i restoran

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. aprila (FENA) - Nadomak sarajevskog aerodroma, odnedavno stoji veliki natpis Hotel i restoran „Kineski zid“, saopćeno je iz Centra za promociju i razvoj inicijatice "Pojas i put".

Inicijativa „Pojas i put“ koju je pokrenuo kineski predsjednik Xi Jinping povezala je više od 65 država svijeta, među njima i BiH. Suština Inicijative je zajednička saradnja kroz povećanje investicija, razmjenu ideja, dobara i ljudi, a sve kroz zajedničku korist prijateljskih naroda.

Uvođenje bezviznog režima je nadomak konačnog usvajanja, što će omogućiti lakši put građanima BiH u Kinu i Kinezima u BiH. Bezvizni režim će dati snažan podsticaj građanima Kine da u većem broju posjećuju Sarajevo, grad koji je odbranio Valter i za koji zna cijela Kina, ali i druge dijelove BiH.

Svake godine oko 120 miliona Kineza izlazi iz domovine i odlazi na različite turističke destinacije. Broj turista između Kine i zemalja centralne i jugoistočne Evrope koji idu u jednom ili drugom smjeru povećao se sa 500.000 u 2011. godini na 1.250.000 u 2016. godini. I BiH bilježi pozitivne trendove: 2016. je zabilježen broj od oko 17.000, 2017. preko 30.000, a s ukidanjem viza očekuje se da će taj broj nastaviti eksponencijalno rasti i već u 2018. doseći 50.000 turista godišnje, čime bi Kinezi izbili u sami vrh liste.

Imajući u vidu sve navedeno, kao i činjenicu da Kinezi, ma gdje bili i kakve delicije kušali, vole imati u ponudi kinesku kuhinju, kineski restoran nameće se kao nasušna potreba. Xu Xiaoxin (Šu Šiaošin), 32-godišnjak koji je pola svoga života proveo u BiH, odgovorio je na tu potrebu. Nadomak sarajevskog aerodroma, odnedavno stoji veliki natpis Hotel i restoran „Kineski zid“.

 - Život u Bosni mi se sviđa. Moj otac je došao ovamo dok sam još bio dijete. Moj sin je rođen ovdje - na tečnom bosanskom govori Xu.

On poznaje cijelu kinesku zajednicu u BiH. Njih oko dvije stotine bit će pozvani u nedjelju na svečano otvaranje objekta koji će krastiti četiri zvjezdice. Zajedno s Kinezima bit će i njihovi prijatelji iz BiH, poslovni partneri i zaljubljenici u kinesku kulturu, ali i predstavnici medija.

Kuhinja je, kao što je uobičajeno kod kineskih restorana u Europi, djelimično prilagođena europskom ukusu. Dodatno, uvažavajući specifičnosti lokalne sredine, restoran neće koristiti svinjetinu ni svinjske proizvode u kuhinji. Kinezi svojom filozofijom i etikom uvijek vode računa da ni na koji način ne uvrijede ni domaćina ni gosta.

A da je riječ o istinskom zajedničkom projektu Kine i BiH ide u prilog i to da su svi uposleni, osim kineskog kuhara, domaća radna snaga.

 - Želimo dašak Kine kroz gastronomsku ponudu približiti našim Bosancima i Hercegovcima. Oni znaju cijeniti dobru kuhinju, a naročito mladi i u svijetu i ovdje su spremniji da probaju nove okuse - kaže Xu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Kineski posrednik: Rusija i Ukrajina vjeruju da će se rat završiti pregovorima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo