Svijet     | 20.04.2018. 12:25 |

Radev: U bugarskoj vojsci nedovoljno osoblja i zastarjela oprema

FENA Internet

SOFIJA, 20. aprila (FENA) - Nakon petosatnog sastanka Konsultativnog vijeća za nacionalnu sigurnost (CCNS), bugarski predsjednik Rumen Radev izjavio je da je Vijeće analiziralo stanje oružanih snaga i njihove mogućnosti da provode vojne zadatke.

-Ustanovljeno je da Bugarska vojska obavlja dio tih zadataka s nedovoljnim brojem personala i sa zastarjelom vojnom opremom- izjavio je Radev, prenosi BTA.

Radev je sazvao CCNS kako bi raspravljao o rizicima i prijetnjama nacionalnoj sigurnosti, stanju u oružanim snagama i o neophodnim mjerama koje treba poduzeti.

Kazao je da se vlasti još nisu bavile odlaskom osoblja iz oružanih snaga, te da su do sada poduzete mjere dale brz rezultat.

Odgode u projektu modernizacije oružanih snaga lišile su ih modernih kapaciteta primjerenih za suočavanje s postojećim prijetnjama i saradnju s bugarskim saveznicima, kazao je Radev. Te odgode rezultirat će ulaganjem finansijskih sredstava u zastarjelu opremu neusklađenu s NATO standardima.

CCNS je zaključio da "ostaju otvorena pitanja oko bugarskih kapaciteta da ispuni svoje obaveze na osnovu člana 3 Washingtonskog ugovora".

Članovi tog savjetodavnog tijela istaknuli su da su neophodne urgentne mjere na poboljšanju vojnih kapaciteta, jačanjem procesa modernizacije, održavanjem postojeće opreme i osiguranjem borbene obuke. 

Oni su se također usaglasili da treba poduzeti "akcije na brzom okončanju odlaska osoblja iz oružanih snaga, popunjavanju svih upražnjenih pozicija, jačanju društvenog statusa osoblja i civilnih službenika, kao i generalne slike o vojnoj službi".  

Pozvali su na snažnu javnu i političku podršku, i za konkretniju akciju na prevazilaženju nedovoljnih kapaciteta u ispunjavanju zadataka oružanih snaga.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Galić na Drugoj crnomorskoj konferenciji Krimske platforme u Republici Bugarskoj

Bugarska dobila prelaznu vladu, vanredni izbori 9. juna

Norveška planira povećati vojnu potrošnju na akumuliranih 56 milijardi dolara do 2036.

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'