Bosna i Hercegovina     | 20.04.2018. 10:23 |

Nema kvoruma za početak hitne sjednice Predstavničkog doma PSBiH

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 20. aprila (FENA) - Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja je zakazana sa samo jednom tačkom dnevnog reda „Ratnohuškačke izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi s proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji Federacije BiH“, nije počela u zakazano vrijeme jer nije bilo kvoruma.

Predsjedavajući Doma Mladen Bosić je informirao prisutne poslanike da nemaju kvorum za početak sjednice.

- Zato očekujem od stručnih službi da pokušaju doprinijeti da se obezbijedi kvorum u roku od pola sata. Znači, za pola sata ćemo ponovo vidjeti da li postoji kvorum, odnosno uslovi za održavanje sjednice - kazao je Bosić.

Naime, Bosić je na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a, za danas sazvao hitnu sjednicu tog doma sa samo jednom tačkom dnevnog reda. Poslanici iz Kluba SNSD-a predložili su da se ta tačka zove „Ratnohuškačke izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi s proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji Federacije BiH“.

U obrazloženju navode da postoje opravdani razlozi za sazivanje hitne sjednice i da su sadržani u “zapaljivim i ratnohuškatorskim izjavama Izetbegovića“.

- Te izjave, koje uključuju i izjavu predsjednika Vlade Federacije BiH Fadila Novalića u vezi s jačanjem namjenske industrije u tom entitetu, značajno su uznemirile javnost i građane BiH, a posebno Republike Srpske, koja ih vidi kao prijetnju po mir, kako u BiH tako i u cijelom regionu - tvrdi, između ostalog, SNSD u obrazloženju svog zahtjeva.

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) je saopćeno da zahtjev SNSD-a za sazivanje hitne sjednice Predstavničkog doma PSBiH predstavlja „pokušaj grube zloupotrebe parlamenta od Dodikovih poslušnika“, te da je zahtjev, potpuno neopravdano i suprotno Poslovniku, prihvatio predsjedavajući Doma Mladen Bosić.

SDA smatra da ne postoje nikakvi, a naročito ne postoje opravdani razlozi za sazivanje takve sjednice bez saglasnosti Kolegija.

- Radi se o klasičnoj zamjeni teza svojstvenoj velikosrpskoj ideološkoj kuhinji da se drugi optužuju za ono što, u stvari, oni rade - navodi se, između ostalog, u saopćenju SDA, te dodaje da ta stranka neće nasjesti na ovu, kao i na bilo koju drugu provokaciju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Održana sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH

Klub SDA - Zbog izbora Marina Vukoje 'Trojka' je sva buduća imenovanja dala u ruke HDZ-u

Smajić u Prištini učestvovao na sjednicama generalnih komiteta PSSEECP-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta