Bosna i Hercegovina     | 19.04.2018. 20:41 |

Studenti iz regije bivše Jugoslavije posjetili Memorijalni centar Potočari

FENA Saopćenje

SREBRENICA, 19. aprila (FENA) - Studenti iz regije bivše Jugoslavije, učesnici Međunarodne konferencije "Procesuiranje genocida u BiH", posjetili su danas stratišta oko Srebrenice i Memorijalni centar Potočari. 

Studenti iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine danas su imali priliku da čuju historijski čas o srebreničkom genocidu. 

Mark Harman bivši tužilac MKSJ danas je zajedno sa studentima i majkama Srebrenice posjetio Memorijalni centra Potočari. 

- Ovdje sam da odam počast žrtvama genocida u Srebrenici. Genocid se ne može negirati, da se genocid ne bi desio ponovo u budućnosti, mora se priznati genocid koji se desio u prošlosti. Inače, neće biti napretka za čovječanstvo – kazao je Harman. 

Predsjednica Udruženja majke enklave Srebrenice i Žepe Munira Subašić rekla je da je veoma važno što su mladi došli da prenesu istinu i da čuju od važnih ljudi koji su donosili presude o svemu što se dešavalo na ovim prostorima.

Međunarodne konferencije "Procesuiranje genocida u BiH" održana je u protekla dva dana u Sarajevu, u organizaciji  Udruženje žrtava i svjedoka genocida u saradnji s Pokretom "Majke enklave Srebrenice i Žepe", uz učešće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MICT), pravnim nasljednikom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Konferencija je okupila veliki broj studenata prava iz regije bivše Jugoslavije s ciljem da zajedno s direktnim učesnicima haških procesa dobiju saznanja o dokazima i argumentima, kako bi se suočili s istinom o genocidu u BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Tomislavgradu potpisani ugovori o dodjeli stipendija za 67 studenta

Bećirović - Labib: Belgija važan partner na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama

Delegacija Svekineskog narodnog kongresa u PSBiH - Jačati privredne i druge veze BiH i Kine

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom