Ekonomija     | 19.04.2018. 17:40 |

Započela konferencija pod nazivom 'Budućnost šumarstva i prerade drva u BiH'

FENA Mario Loncar

KUPRES, 19. travnja (FENA) - U organizaciji Hrvatskog drvnog klastera te u suorganizaciji  Šumskog gospodarskog društva (ŠGD) Hercegbosanske šume, Gospodarske komoroe BiH, Drvnog klastera Hercegovine i Udruženja Biomasa u BiH, u Kupresu je u četvratak započela dvodnevna konferencija pod nazivom 'Budućnost šumarstva i prerade drva u Bosni i Hercegovini'.

Tom prilikom na početku održavanja održana je tiskovna konferencija kojoj su nazočili zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma PS BiH Borjana Krišto, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije( HBŽ) Ivan Jozić , pomoćnica federalnog ministra za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Danica Cigelj, predsjednik Gospodarske komore FBiH Marko Šantić , predsjednik Uprave ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o Kupres Branko Ivković, predsjednik Drvnog klastera Hercegovine Zdravko Vojvodić, predstavnik Udruženja za bio masu BiH Vanja Ćurin te predsjednik Hrvatskog drvenog klastera Marijan Kavran.

U uvodnom dijelu konferencije stavljen je naglasak na već treću godinu za redom kako se održava konferencija o šumarstvu u Kupresu gdje se, kako ističu organizatori, stvara nova komunikacijska platforma u BiH koja je već rezultirala uspostavom intenzivnije prekogranične i međusektorske suradnje.

Za ovu konferenciju kažu da je zabilježen veliki interes od strane djelatnika iz javnih poduzeća koji se bave gospodaranjem šumama u BiH a osim državnih poduzeća za upravljanje šumama na konferenciji svojom nazočnošću potvrdilo je ukupno 150 sudionika što  predstavnika sektorskih asocijacija, sindikata, šumarskih društava, brojnih privatnih sektorskih tvrtki te predstavnici akademskog i znanstveno-istraživačkog miljea.

Programski sadržaj, inače, u ova dva dana obuhvat će teme obrazovanja i cjeloživotnog učenja u šumarstvu te pregled pozitivnih trendova u BiH , prije svega u domeni europeizacije sektora a što se očituje u nastavku certificiranja sirovine, intezivnije suradnje u EU i međunarodnim projektima te rješavanja teških pitanja poput rezminiranja, sektorskog obrazovanja  ali i zadržavanje stanovništva na ruralnim područjima.

Za predsjedavajuću  Zastupničkog doma PS BiH Borjanu Krišto ova konferencija predstavlja veoma značajan događaj posebno za prostor Hercegbosanske županije na temu budućnosti šuma i šumskih sortimenata u BiH.

Krišto je izrazila zadovoljstvo što je sudionik ovog događaja uz čestitku organizatorima, naglasivši da je sektor šumarstva veoma važna gospodarska grana ne samo sa sektora upošljavanja ljudi na lokalnoj zajednici već i u smislu razvijanja i naseljenosti ruralnih područja kako na prostoru HBŽ tako i cijele BiH.

- Drago mi je da ova konferencija dobiva na značaju i vjerujem da će i današnja iznijeti dobre zaključke koji će imati i te kakva utjecaj na budućnost šumarstva kamo u BiH tako i u regiji - istanknula je Krišto.

Predsjednik Hrvatskog drvenog klastera Marijan Kavran je također iskazao zadovoljstvo činjenicom što Kupres postaje središte BiH u onom pravom smislu riječi jer se radi o području i državi bogato šumom (55 % teritorija) i to je, kako kaže, veliki resurs za regionalni i ruralni razvoj gdje treba još puno raditi gdje će Hrvatski drvni klaster u partnestvu sa Gospodarskom komorom i Hercegbosanskim šumama nastojati i dalje davati punu podršku ovom sektoru te nadležnim institucijama.

Predsjednik Gospodarske komore FBiH Marko Šantić se osvrnuo na podršku institucija vlasti u djelovanju na što većem stupnju finalizacije  proizvoda od drveta i na taj način da se ide u smjeru što veće konkurentnosti i za tržište CEFTE-e gdje su sad i na tržište EU u budućnosti  kojom se teži.

- Nadam se osobno da će ova konferencija odgovoriti na pitanja konkurentnosti te edukaciji i zakonskim rješenjima  kao i na finalizaciji odnosno dodanim vrijednostima na šumsku industriju u BiH - kazao je Šantić.

 

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Mostar domaćin naučno-stručne konferencije o umjetnoj inteligenciji u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo