Bosna i Hercegovina     | 19.04.2018. 15:28 |

VSTVBiH - Nacrt pravilnika u vezi s finansijskim izvještajima vraćen na doradu

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 19. aprila (FENA) - Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) danas je, u nastavku dvodnevne sjednice, razmatralo Nacrt pravilnika o podnošenju, provjeri i obradi financijskih izvještaja i Obrasca financijskog izvještaja sudaca i tužitelja.

Međutim, Nacrt tog akta je, nakon izjašnjenja članova VSTV-a BiH, poslan na doradu Stalnoj komisiji za legislativu ovog regulatornog tijela, saznaje Fena u VSTV-u.

Radi se o aktu na čijoj su izradi angažirani radna skupina za unapređenje integriteta nositelja pravosudnih funkcija i USAID-ov Projekt pravosuđa.

Tokom prvog dana zasjedanja (18. aprila) VSTV BiH je, između ostalog, razmatrao pitanje, eventualnog, ponavljanja konkursa za popunu rukovodećih funkcija u pravosuđu, budući da se u međuvremenu pristupilo izmjenama Poslovnika VSTV-a, koje je Evropska komisija pozitivno ocijenila u kontekstu unapređenja postupka imenovanja.   

Konačna ocjena, u vezi s tim, trebala bi biti donijeta na narednoj sjednici VSTV-a, na kojoj  bi, trebao biti predložen i konačni tekst, odnosno usvojen novi Poslovnik.

Između ostalog, na sjednici VSTV-a usvojen je Godišnji izvještaj VSTV-a za 2017. godinu koji, uz ostalo, sadrži i statističke pokazatelje o radu pravosudnih institucija - sudova i tužiteljstava u BiH.
 
Sjednica tog regulatornog tijela okončana je donošenjem određenog broja odluka o imenovanjima nositelja pravosudnih funkcija u BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Visoka pravosudna delegacija Republike Turske u posjeti VSTV-u BiH

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana