Bosna i Hercegovina     | 19.04.2018. 15:18 |

Odobren Nacrt zakona o dugu, zaduživanju i garancijama FBiH

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 19. aprila (FENA) - Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je većinom glasova na vanrednoj sjednici Nacrt zakona o dugu, zaduživanju i garancijama FBiH. Odlučeno je da tekst bude upućen u tromjesečnu javnu raspravu.

Predložila ga je Federalna vlada, a po riječima ministrice finansija Jelke Milićević, uz ostalo, stvara pretpostavke za jaču kontrolu nad zaduživanjem u FBiH i utvrđuje ciljeve zaduživanja te propisuje obavezu Vlade FBiH da donosi strategiju upravljanja dugom zasnovanu na ciljevima utvrđenim zakonom.

Propisuje usvajanje godišnjeg plana zaduživanja i utvrđuje novi limit servisiranja duga kantona, gradova i općina u odnosu na redovne prihode te definira pragove zaduženosti u odnosu na GDP.

Uvodi se godišnje ograničenje novog zaduživanja za zakonom propisane institucije i pravne osobe, ograničava novo zaduživanje bez prethodnog odobrenja, a javnim zdravstvenim ustanovama izričito zabranjuje novo zaduživanje.

Zakonom je propisana obaveza uspostave, planiranja finansiranja i održavanja garancijskog fonda na nivou FBiH, kantona, grada i općine. Garancijski fond je namijenjen isključivo za plaćanje po aktiviranim garancijama. Utvrđena je i obaveza naplate potraživanja nakon izvršenog plaćanja na temelju izdatih garancija. Date su ovlasti Federaciji BiH, kantonima, gradovima i općinama za donošenje podzakonskih akata.

Za provedbu novog zakona nije potrebno osigurati novac u budžetima jer njegovo usvajanje ne predstavlja novu finansijsku obavezu.

Provedbom zakona, finansijske obaveze mogu nastati isključivo na temelju pojedinačnih odluka o zaduženju i izdavanju garancija.

Međutim, u slučaju izdavanja garancija, vlast koja ih izdaje dužna je uspostaviti i održavati garancijski fond koji će zahtijevati novac u skladu s dinamikom utvrđenom aktom o uspostavljanju tog fonda, kako u FBiH, tako i u kantonima, gradovima i općinama.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Oprečne izjave delegata o toku i ishodu prekinute sjednice Doma naroda PSBiH (VIDEO)

Prekinuta sjednica Doma naroda PSBiH, Klub Bošnjaka protiv Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH

Zbog prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH delegati iz Kluba Bošnjaka napustili sjednicu Doma naroda

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo