Ekonomija     | 19.04.2018. 15:56 |

Afera 'Zadruga' ostavlja duboke posljedice na bh. kompanije i privredu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. aprila (FENA) - Poslovne novine u novom broju pišu da su malverzacije u vezi izvoza mesa iz BiH, a nakon toga i izvoza jabuka, iako su vršene od strane svega nekoliko pojedinaca, nanijele veliku štetu i drugim proizvođačima u BiH, te je u određenim trenucima izvoz u pojedine zemlje bio potpuno obustavljen.

Navode da, nažalost, lekcije na tim slučajevima nisu naučene što pokazuje nedavna tužilačko-policijska akcija "Zadruga", odnosno privođenja predstavnika više od 500 bh. kompanija zbog sumnje za učešće u aktivnostima pranja novca. Štete su milionske.

Sagovornici portala Poslovnih novina istakli su da ta akcija ima dalekosežne posljedice za bh. kompanije i ekonomiju, te da se nameću i brojna druga pitanja na bh. tržištu, pitanja transparentnosti, pouzdanosti, povjerenja i druga.

Osim po broju uhapšenih, akcija "Zadruga" je za područje BiH bila netipična još po jednom iznimno važnom faktoru, a to su posljedice na dalje poslovanje privrednih subjekata, jer postupanje nadležnih organa izaziva lančanu reakciju od strane klijenata iz inostranstva, međunarodnih i domaćih kreditora i slično.

O čemu se zapravo radi u razgovoru za Poslovne novine objasnio je menadžer u kompaniji Net Consulting iz Sarajeva Rusmir Pobrić.

- Persumpcija nevinosti, da niko nije kriv dok mu se ne dokaže suprotno, naravno i dalje vrijedi. Međutim, u svijetu savremenog međunarodnog, a sve više i domaćeg biznisa stvari su se poprilično promijenile, jer se po međunarodnim regulacijama poslovni odnos raskida ili otežava kada postoji sumnja. Dakle, ne čekaju se pravomoćne presude kao u slučaju krivičnog zakona - rekao je Pobrić za Poslovne novine.

On je istakao da su u dosadašnjim akcijama protiv pranja novca uglavnom kompanije i pojedinci snosili posljedice nakon završetka sudskog procesa.

- Sada, nakon "Zadruge", dešava se da kompanije snose posljedice i prije bilo kakvog sudskog postupka. Čak su i komercijalne banke sada upalile crvene alarme. Zaustavljeni su krediti pojedinim kompanijama u BiH. Moram reći da BiH još nije na nivou svjetskih standarda poslovanja, ali u svijetu je sve jača regulativa, pa i u oblasti poslovanja kompanija prekogranično. Strogo se vodi računa o svemu. Kada je buknula akcija "Zadruga" i međunarodne kompanije su nam potvrdile da su provjeravale partnere u BiH, npr. distributere i dobavljače. Tražili su kompanije na spisku i poduzimale su određene korake. To su posljedice - kazao je Pobrić.

Ono što bi tek moglo eskalirati jeste smanjenje izvoza iz BiH, što bi mogla biti još jedna od težih posljedica afere "Zadruga", pišu, između ostalog, Poslovne novine.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Na prestižnoj listi ADRIA 1000 su i 62 brzorastuće kompanije iz BiH 

Započela kampanja '100 najvećih u BiH'

U aprilu konferencija projekta 'Brzorastuće kompanije 2020'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana