Bosna i Hercegovina     | 19.04.2018. 16:07 |

Klub izaslanika hrvatskog naroda uputio četiri pitanja i inicijativu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. aprila (FENA) - Klub hrvatskih izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH u proceduru je uputio nekoliko pitanja. Dva su upućena Vladi FBiH odnosno premijeru Fadilu Novaliću, dok su ostala adresirana na Federalnu televiziju,  potom Skupštinu Kantona Sarajevo te Agenciji za državnu službu BiH.

Naime, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH zasjeda danas na 18. izvanrednoj sjednici. S obzirom da postavljanje izaslaničkih pitanja i inicijativa nije praksa na izvanrednim sjednicama, predsjedateljica Doma Lidija Bradara je predložila izaslanicima koji su imali spremna pitanja ili inicijative, da ih pismenim putem danas ipak upute u proceduru, a da ih javno obrazlože na sljedećoj, redovitoj sjednici koja je najavljena za 10. svibnja - saopćeno je iz njenog ureda.

U saopćenju se navodi da izaslanika Josipa Mioča zanima koliko je putem Agencije za državnu službu Federacije BiH u 2016. i 2017. u vremenu tzv. “moratorija zapošljavanja“ raspisano javnih natječaja za radna mjesta i koliki broj rukovodećih i ostalih državnih službenika je tom prigodom zaposleno u tijelima vlasti i institucijama FBiH.

Odgovor na isto pitanje Mioč očekuje i na razini županija Sarajevske i Bosansko- podrinjske, čijim je odjelima Agencija upućeno identično pitanje.

U sklopu svojega pitanja, izaslanik Mioč zatražio je i odgovor o ukupnom broj zaposlenih kao i nacionalnom sastavu rukovodećih i ostalih državnih službenika u sjedištu Agencije za državnu službu FBiH kao i odjeljenjima Agencije.

Izaslanik Dražen Matišić uputio je pitanje predsjedniku Vlade FBiH Fadilu Novaliću, a tiče se ukupnog broja vršitelja dužnosti direktora u Federaciji BiH s 19. travnja 2018. godine, u svim agencijama, upravama, ustanovama, direkcijama i drugim upravnim organizacijama Federacije BiH, te podatak koliko je onih kojima je istekao mandat i s kojim datumom.

Premijeru Novaliću pitanja je poslala i predsjedateljica Lidija Bradara. Prvo se odnosi na uvezivanja radnog staža. Bradara pita, na temelju kojih propisa se dodjeljuju sredstva za uvezivanje radnog staža radnicima u pojedinim gospodarskim subjektima u kojima Federacija BiH ima vlasničkog udjele, te na temelju kojih kriterija se vrši dodjela ovih sredstava.

U saopćenju se navodi da je Bradara pisala i Federalnoj televiziji, točnije Poslovodnom odboru, Programskom kolegiju i Upravnom odboru Federalne televizije. 

Dodaje se da je na postavljanje ovog pitanja Bradaru potaknulo priopćenje objavljeno na službenoj web stranici FTV-a u kojem se navodi kako „Poslovodni odbor i Programski kolegij Radio-televizije Federacije BiH da daljnjeg suspendirati svaku suradnju s Redakcijom dokumentarnog programa BHRT-a dok je na njezinom čelu Tvrtko Milović.“ 

- Milović je izabran za urednika dokumentarno suvremenog programa BHT, 15. ožujka 2018. godine. Ovom prilikom, Poslovodni odbor RTV FBiH, koji čine generalni direktor Džemal Šabić i direktor programa Zvonimir Jukić, kojima je mandat istekao prije skoro pet godina, izravno su podržali politički pritisak koji je na BHRT izvršilo pet političkih stranaka. Poslovodni odbor, umjesto da dostavi Osnivaču, Parlamentu FBiH, podatke o poslovanju i dugovanjima koje ima prema BHRT, odlučuje se miješati u kadrovsku i uređivačku politiku državnog javnog RTV servisa - navodi se u saopćenju. 

Također se kaže da je, budući da je ovim reagiranjem postalo očigledno da se Poslovodni odbor uredno sastaje, i da nema drugih problema osim imenovanja u drugim kućama, Bradara odlučila uputiti im nekoliko konkretnih pitanja.

- Na temelju kojih ovlasti Poslovodni odbor FTV donosi odluku o prekidu odnosa sa BHRT? Na temelju kojih ovlasti Poslovodni odbor FTV donosi odluku da se miješa u kadrovsku politiku BHRT? Kolika su trenutačna dugovanja koja FTV ima prema BHRT? Koliko se Poslovodni odbor često sastaje, koje odluke donosi i kome podnosi izvješće o radu? Koji je nacionalni sastav među stalno i honorarno zaposlenim u programskoj produkciji FTV-a - pitanja su koja je postavila Bradara.

Ona je podnijela i Inicijativu prema Skupštini Sarajevske županije kojom traži  izmjene i dopune Zakona o taksi prijevozu u ovoj županiji kojim su vozači taksija iz drugih županija dovedeni u nepovoljan položaj – navodi se u saopćenju.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Klub SDA - Zbog izbora Marina Vukoje 'Trojka' je sva buduća imenovanja dala u ruke HDZ-u

Lendo poziva Parlament FBiH da izvrši obavezu i usvoji amandman na Ustav

Oprečne izjave delegata o toku i ishodu prekinute sjednice Doma naroda PSBiH (VIDEO)

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta