Kultura     | 19.04.2018. 09:25 |

Festival glumca BiH od 23. travnja do 14. svibnja

FENA Saopćenje

KONJIC, 19. travnja (FENA) - Peti Festival glumca BiH, na kojem će biti predstavljeno devet kazališnih ostvarenja i jedanaest pratećih – off sadržaja, održat će se od 23. travnja do 14. svibnja u Konjicu.

Direktor Festivala glumca BiH Benjamin Mušinović kazao je kako je prvobitna želja bila stvoriti festival koji promovira glumu i stavlja glumca u prvi plan, dovesti u Konjic kvalitetne predstave koje publici omogućavaju da vide sjajne glumačke izvedbe, odnosno pružiti najbolje što bh. teatarska scena pruža i, ujedno, promovirati Konjic kao grad teatra.

- Ovogodišnji festival je korak naprijed u ostvarenju naših želja da, osim ukupnog umjetničkog dojma, pružimo publici mogućnost da vidi i najbolje glumačke izvedbe, u artističkom, ali i emotivnom doživljaju - poručio je Mušinović.

I ovog puta, dodao je, kroz različite poetike tragat će se za odgovorom na pitanje: što je to gluma, koliko korespondira sa svakodnevnim životom, je li glumački zadatak samo puko preslikavanje života ili glumac u svoje uloge unosi sebe i svoje viđenje svijeta.

Festival će 23. travnja otvoriti predstava "Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama" Narodnoga pozorišta Sarajevo&Sarajevska zima, slijede predstave "Punim jedrima" Pozorišta lutaka Mostar (24. travnja), "Partija remija" Tea/Teatarsko-edukativne asocijacije Zenica, Zeničko proljeće &BNP Zenica (28. travnja), "Mlijeko" Studentskog pozorišta Banja Luka (3. svibnja) , predstava "Neće biti smak svijeta" Narodnog pozorišta Mostar (12. svibnja) i "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru (13. svibnja).

U okviru festivala planirana je i izložba Zulfikara Zuke Džumhura "Zuko u Teatru - skice, crteži i neobjavljene karikature", "FreeDom" Mess/Modul memorije 2018 i "Mak Dizdar, prvih stotinu godina", kao i predstavljanje XI. kola edicije "Bošnjačka književnosti u 100 knjiga".

Festival se završava 14. svibnja dodjelom nagrada za najboljeg glumca i glumicu Festivala glumca BiH.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Premijera predstave 'Stepski vuk' HNK-a Mostar u četvrtak u Mostaru

Grad Konjic: Učinjen korak naprijed ka energetskoj nezavisnosti

Hit komedija 'Tere i Luce' dar publici povodom 30. obljetnice Kosače

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo