Ekonomija     | 19.04.2018. 11:03 |

Uspješni rezultati poslovanja KJP 'Poljoprivredno dobro Butmir'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. aprila (FENA) - Prema svim značajnim parametrima, Uprava preduzeća "Poljoprivredno dobro Butmir" d.o.o. Sarajevo-Ilidža postigla je vidnu stabilizaciju poslovanja u svim segmentima i to nakon zatečenog dugogodišnjeg teškog i neizvjesnog  stanja.

Uprava je predvođena direktoricom Aidom Stambolić-Grošo, te izvršnim direktorima Almirom Muzurom i Neđadom Mustafićem, uz ostale upravljačke organe preduzeća.

Tokom prethodne dvije godine evidentiran je kontinuirani porast fizičkog obima proizvodnje, u prvom redu proizvodnje mlijeka, ostvaren značajan porast poslovnih prihoda kao i smanjenje rashoda na koje se moglo uticati domaćinskim pristupom poslovanju, kao i stalno unapređenje stanja infrastrukture preduzeća, a posebno nabavke opreme i mehanizacije, što je značajno unaprijedilo rad preduzeća uopšte.

Također, vidno je poboljšanje transparentnosti i zakonitosti utroška sredstava preduzeća, kao i posve drugačiji pristup prodaji vlastitih proizvoda uz obezbjeđivanje maksimalne transparentnosti i davanje mogućnosti učešća u kupovini širem krugu zainteresiranih lica (putem javnih licitacija), saopćila je Skupština KJP "Poljoprivredno dobro Butmir".

Tako je u 2017. godini koja je usljed enormne suše općenito bila izuzetno nepovoljna za poljoprivrednu proizvodnju, zahvaljujući kontinuiranom preduzimanju mjera na balansiranju i poboljšanju kvalitete obroka, unapređenju uslova držanja i veterinarske njege, kao i stalnom povećanju reproduktivne sposobnosti i kondicionog stanja grla, farma KJP "Poljoprivredno dobro Butmir" ostvarila najbolju proizvodnju mlijeka u posljednih sedam godina.

Poređenja radi, ukupna proizvedena proizvodnja mlijeka u 2015. godini iznosila je 2.823.943 litara, u 2016. godini 2.983.460 litara, a u 2017. godini 3.106.485 litara, što je čak za oko 120.000 litara više od planiranog.

Zahvaljujući unapređenju proizvodnje bilježi se i stalni porast poslovnih prihoda, pri čemu je evidentirano ukupno povećanje prihoda preduzeća u 2017. za 6,8 posto ili za 247.754 KM u odnosu na 2016. ili povećanje prihoda za 10 posto ili za 233.433 KM u odnosu na 2015. godinu.

Ostvarene su uštede u svim značajnijim grupama poslovnih rashoda, što je sve u konačnici uticalo na uspješan poslovni rezultat preduzeća i iskazanu dobit u poslovanju za 2017. od 70.834 KM.

U posljednje dvije godine, također je evidentiran kontinuitet pada zaduženosti preduzeća, pa je tako zabilježeno smanjenje ukupnih obaveza preduzaća na dan 31. decembar 2017. u odnosu na stanje na isti dan 2016. godine za 174.158 KM ili za 18,11 posto.

Uz iskazanu dobit u poslovanju od 91.800 KM za 2016., iskazani poslovni rezultat predstavlja najbolji rezultat poslovanja preduzeća u poslijeratnom periodu.

U 2018. godini se planira realizacija već odobrenih sredstava po osnovu projekata (nabavka opreme za proizvodnju organskog đubriva, sanacije i uređenja manipulativnih površina farme - I faza, višenamjenskog traktora sa priključcima, aparat za pasterizaciju mlijeka, ultrazvučni aparat) iz različitih fondova i budžeta u ukupnom iznosu od oko 400.000 KM.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana