Bosna i Hercegovina     | 18.04.2018. 20:16 |

Podržane SDA-ove izmjene ZKP-a, okončana sjednica Predstavničkog doma PSBiH

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 18. aprila (FENA) - U drugom krugu glasanja poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržali su danas izmjene Zakona o krivičnom postupku koje je po hitnom postupku predložio poslanik Amir Fazlić (Stranka demokratske akcije - SDA).

U obrazloženju tog prijedloga, između ostalog, navodi se da je riječ o usklađivanju odredbe Zakona koja govori o svjedoku čiji iskaz, pod zakonskim uvjetima, može biti dokaz optužbe koji će se koristiti u postupku protiv drugih osoba.

Zakon je potrebno izmijeniti kako bi se uklonile neustavne odredbe tog zakona nakon što ih je ustavni sud proglasio neustavnim.

Inače, poslanici su danas odlučili izmjene istog zakona, koje je predložio poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Nikola Lovrinović, razmatrati u redovnom zakonodavnom postupku odbacivši prijedlog za hitnu i skraćenu proceduru donošenje izmjena.

Podršku poslanika nisu dobile dopune Zakona o prekršajima, kao ni izmjene i dopune Zakona o radu u institucijama BiH, oba predložena od Vijeća ministara BiH u drugom čitanju jer nije bilo dovoljno glasova iz Republike Srpske.

Također, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima BiH kojeg je predložilo Vijeće ministara BiH u prvom čitanju nije dobio podršku jer nije bilo entitetske većine u Republici Srpskoj, a Kolegij će se naknadno usaglašavati o sva tri zakona.

Obustavljen je zakonodavni postupak za dopune Zakona o sportu u BiH koje je predložio poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) Mirsad Đonlagić zbog dvostrukog negativnog mišljenja Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma.

Za Prijedlog zakona o dopunama Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH kojeg je također predložio Đonlagić zatraženo je novo mišljenje Ustavnopravne komisije čije je prvobitno mišljenje bilo negativno.

Usvojen je Prijedlog državne strategije nadzora nad opojnim drogama, sprečavanja i suzbijanja zloupotrebe opojnih droga u Bosni i Hercegovini, za period od 2018. do 2023. godine što je prijedlog Vijeća ministara BiH.

Opći ciljevi Strategije su, između ostalih, očuvanje i unapređenje zdravlja stanovništva, sprečavanje i smanjivanje zloupotrebe opojnih droga i drugih sredstava ovisnosti, posebno među djecom i mladima te smanjivanje dostupnosti droga na svim nivoima.

Strategiju, koju je predložilo Ministarstvo sigurnosti, izradila je radna grupa u kojoj su bili predstavnici institucija iz oblasti zdravstva, obrazovanja, pravde, policijskih agencija, nevladinih i međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Poslanici su dali saglasnot za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma od kojih se jedan odnosi na Prikupljanje i tretman otpadnih voda u Zenici u iznosu od 13.016.696 eura (investicije) i 500.000 eura (prateće mjere).

Time je okončana današnja sjednica Predstavničkog doma PSBiH, a naredna hitna sjednica Doma zakazana je za petak, 20. aprila.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo