Kultura     | 18.04.2018. 17:15 |

Pjesničke zbirke Ismeta Bekrića na Međunarodnom sajmu knjiga u Sarajevu

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 18. aprila (FENA) - Prvog dana Međunarodnog sajma knjiga u Sarajevu predstavljene su pjesničke zbirke za djecu "Čarobno zrno" i "Jutro tate Mrguda" bh. književnika Ismeta Bekrić, koji živi i radi u Sloveniji. 

Radi se o drugom izdanju njegove prve knjige pjesama za djecu "Jutro tate Mrguda", koja je objavljena prije punih 50 godina (čiji je sadašnji izdavač "Planjax"), te pjesmama o školi, koje je u (bogato ilustriranoj) knjizi s naslovom "Čarobno zrno" objavila "Bosanska riječ"/"Lijepa riječ" iz Tuzle.

Urednik u IK "Planjax" Hajro Planjac zadovoljan je zbog prilike da ta izdavačka kuća objavi novo izdanje knjige "Jutro tate Mrguda" za koju kaže da je svojevremeno „označila novo poglavlje u poeziji za djecu u BiH, u čije se tradicionalno pjevanje sada upliću novi motivi i moderni oblici“.

Šimo Ešić iz IK Bosanska riječ"/"Lijepa riječ" iz Tuzle kazao je na promociji da je knjiga "Čarobno zrno" objavljena u povodu 75 godina života autora i svojevrstan je dar za uspješnu suradnju koja se ogleda u 11 knjiga Ismeta Bekrića objavljenih u Biblioteci "Mali princ".

- Knjiga "Čarobno zrno" tematski je zaokružila bogati, nevjerojatno zanimljivi školski svijet. Ne samo život na časovima, nego posebno između časova (na odmorima kao i na putu od kuće do škole i od škole do kuće) - naglasio je.  

Današnja promocija upotpunjena je stihovima, a događaj je bio prilika i za predstavljanje magazina 'Šeher Banja Luka' i 'Banjalučki žubori'.

Bekrić očekuje da će ovogodišnji Međunarodni sajam knjiga u Sarajevu biti jedna od mogućnosti da se ozbiljnije i svestranije "pozabavimo i dječijom knjigom, kao pitanjem svih pitanja u procesu obrazovanja i sveukupnog stvaralaštva". 

Ismet Bekrić (Banja Luka 1943.) većinu djela posvetio je djeci. Nakon srednje škole bavio se književnošću, novinarstvom, ali i prevođenjem. Sukladno tome, završio je književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Radio je u izdavačkoj kući "Glas", kao urednik. Napisao je dosta zbirki pjesama, igrokaza i slikovnica, sve namijenjeno djeci. Dobitnik je niz književnih nagrada. Tokom rata u BiH preselio je u Ilirsku Bistricu (Slovenija), gdje živi i danas.

Međunarodni sajam knjiga u Sarajevu zvanično će biti otvoren večeras u centru Skenderija, a traje do 23. aprila. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i ove je godine pokrovitelj predstavljanja književnog stvaralaštva, izdavaštva i naučne literature autora i izdavača koji vode porijeklo iz Bosne i Hercegovine, a žive izvan njenih granica.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Međunarodni sajam knjiga od 17. do 22. aprila u Centru Skenderija

Internacionalni sajam knjiga i učila od 20. do 25. aprila u Centru Skenderija

Drugog dana Sajma knjige najposjećenija promocija poezije Georgea Rivere

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo