Bosna i Hercegovina     | 18.04.2018. 17:11 |

PSBiH - Poslanici o Izvještaju Evropske komisije o BiH

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 18. aprila (FENA) - Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović (SDA) je, nakon sastanka članova kolegija oba doma državnog parlamenta sa šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU ambasadorom Larsom-Gunnarom Wigemarkom, izjavio novinarima da je uočen odgovarajući napredak BiH na evropskom putu, ali da je potrebno uraditi još mnogo posla u raznim oblastima kako bi BiH imala normalan evropski put.

Ambasador Wigemark uručio je članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH Privremeni izvještaj Evropske komisije o BiH, u kojem su date ocjene o tome gdje se BiH trenutno nalazi kada je riječ o ulasku u EU. Privremeni izvještaj, inače, sastavni je dio Paketa proširenja, kojim se određuje okvir za pristupanje država kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja Evropskoj uniji koji je jučer objavila Evropska komisija.

Džaferović je kazao da BiH očekuje analizu odgovora na Upitnik, očekuje kandidatski status, ali „brojne su oblasti i brojni su sektori gdje BiH mora da ostvari napredak u narednom periodu“.

- To su sve oblasti, sektor uprave, sektor vladavine prava, borbe protiv korupcije, obrazovanja, odnos prema medijima, slobode medija. Sve praktično oblasti života su navedene u tom izvještaju. Ekonomske reforme, gdje je također konstatovan odgovarajući napredak, ali sve je potrebno u BiH unaprijediti - kazao je Džaferović.

Dodao je da je ovo neki „prelazni izvještaj, a pravi izvještaj ćemo dobiti onda kada se Evropska komisija bude očitovala o odgovorima na pitanja koja smo dobili, odnosno na Upitnik“.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Mladen Bosić (SDS) je kazao novinarima da je očigledno da „BiH ima tretman najnižeg ranga u pristupanju EU i da smo svrstani zajedno sa Kosovom, sa zemljama koje će nekada biti člance EU“.

- Mislim da to nije u redu. Trebali su postaviti uslove šta sve treba ispuniti da bi uhvatili priključak sa ovim zemljama koje su sada na redu, a to su prije svega Srbija i Crna Gora. Vjerujem da, ako bi se promijenila politika u BiH, ukoliko bi prestala ova igra dizanja nacionalnih tenzija uvijek pred izbore, onda bi možda mogli stvoriti uslove da ispunimo to što se od nas očekuje i da možda damo prespektivu našim građanima da će možda bolje živjeti u budućnosti - kazao je Bosić.

Ovako se, dodao je on, ponavlja „ista igra koja se igra svaki put pred izbore“.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Nikola Lovrinović (HDZBiH) je izjavio novinarima da je samo čuo iz medija i da još nije vido izvještaj Evropske komisije o BiH.

- Ima prijedloga da se uruči i nama kao povjerenstvu kojeg ja vodim, ali ga ja još dosita nisam vidio. Dok ne vidim tekst ne bih ga komentirao - kazao je Lovrinović.

Poslanik u Predstavničkom domu državnog parlamenta Saša Magazinović (SDPBiH) je kazao novinarima da je nedavno u Strazburu, na prezentaciji nove strategije za zapadni Balkan, i „međunarodna zajednica kazala da mi nećemo dobiti kandidatski status dok je ova vlast tu gdje jeste i da će to uslijediti tek nakon izbora i promjene vlasti“.  

- Mislim da je to više nego jasna poruka - kazao je Magazinović.

Poslanik u Predstavničkom domu Lazar Prodanović (SNSD) je kazao da je vrlo jasno prikazan izvještaj koji odslikava stanje u BiH u smislu neizvršavanja presuda Ustavnog suda, u smislu neusvajanja zakonodavstva, uključujući i izborno zakonodavstvo koje se odnosi na odluke Ustavnog suda po apelacijama.

- Smatram da postoji apsolutna odgovornost, prije svega, parlamentarne većine. Spremni smo, kao opozicija, zajedno raditi na pitanjima koja bi BiH pomakli sa zadnje tačke, prije svega u legislativi koja bi bila adekvatna evropskom zakonodavstvu, vladavini prava kao osnovnoj pretpostavci slobode čovjeka i razvoja demokratije - kazao je Prodanović.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH u Briselu na plenarnom zasjedanju COSAC-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo