Bosna i Hercegovina     | 18.04.2018. 16:52 |

Na zahtjev SNSD-a zakazana hitna sjednica Predstavničkog doma PSBiH

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 18. aprila (FENA) - Predsjedavajući Predstavničkog doma Paralmentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mladen Bosić (SDS) zakazao je hitnu sjednicu Doma za petak na zahtjev Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

SNSD zatražio je da se u roku od tri dana sazove hitna sjednica Doma u vezi s izjavama predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Na dnevnom redu te sjednice bila bi samo jedna tačka koju su nazvali "Ratnohuškatorske izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi s proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji Federacije BiH".

Smatraju da za razmatranje tog pitanja postoje opravdani razlozi koje vide u "zapaljivim i ratnohuškatorskim izjavama Izetbegovića", inače lidera Stranke demokratske akcije (SDA).

Sjednica će, potvrdio je novinarima Bosić, biti organizirana u petak, 20. aprila, u 10 sati, a na nju će biti pozvani svi oni koji se inače pozivaju na sjednice Doma, članovi Predsjedništva BiH i Vijeće ministara.

Izrazio je očekivanje da predlagači za hitnu sjednicu dostave materijal na osnovu kojeg bi se vodila rasprava na samoj sjednici, jer ta mogućnost postoji prema Poslovniku.

Dopredsjedavajući Doma Šefik Džaferović (SDA) najavio je da članovi Kluba SDA neće doći na tu sjednicu jer, smatra Džaferović, radi se o najprizemnijoj zloupotrebi u politikantske svrhe Predstavničkog doma, dodajući da Izetbegović nikada nije davao ratnohuškačke izjave.

- On je davao normalne izjave koje treba da daje ozbiljan i odgovoran političar. Inicijativa Kluba poslanika SNSD-a za sazivanje hitne sjednice predstavlja najobičniju politizaciju i pokušaj zloupotrebe Predstavničkog doma i kao član Kolegija ne slažem se s održavanjem te sjednice - kazao je Džaferović.

Podsjetio je da lider SNSD-a Milorad Dodik, čiji su poslanici inicirali takvu sjednicu, gotovo svaki dan daje izjave kojima se prijeti teritorijalnom integritetu BiH i atakuje na suverenitet BiH. Dodao je da "kada bismo tako postupali onda bi ovdje stalno imali vanredna zasjedanja".

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo