Regija     | 18.04.2018. 16:19 |

Jandroković napušta Beograd, hrvatska vlada osudila Šešeljev potez

FENA Agencije

ZAGREB, 18. travnja (FENA) - Hrvatska vlada osuđuje neciviliziran i neprihvatljiv čin Vojislava Šešelja, gaženje hrvatske zastave, nepoštivanje hrvatskih simbola te vrijeđanje članova hrvatskog saborskog izaslanstva i drugog čovjeka Republike Hrvatske Gordana Jandrokovića, kazala je Hini u srijedu glasnogovornica vlade Sunčana Glavak. 

Izaslanstvo Hrvatskoga sabora predvođeno predsjednikom Gordanom Jandrokovićem odlučilo je u srijedu prekinuti službeni posjet Republici Srbiji nakon incidenta koji je izazvao predsjednik Srpske radikalne stranke i zastupnik u Narodnoj skupštini Srbije Vojislav Šešelj. 

Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković razgovarao je s Jandrokovićem i najoštrije su osudili neprihvatljiv i neciviliziran čin Vojislava Šešelja i vrijeđanje hrvatskih simbola. Odlučeno je da se cijela delegacija vraća u Hrvatsku, objavila je vlada. 

Šešelj je na ulazu u Narodnu skupštinu zajedno s još jednim radikalnim zastupnikom Filipom Stojanovićem oskrnavio hrvatsku državnu zastavu, a nakon toga je članovima hrvatskog izaslanstva uputio uvredljive poruke prolazeći pokraj njih. 

"Unatoč vrlo dobrom početku službenoga posjeta i opredijeljenosti da napravimo najbolje za unaprjeđenje odnosa dviju država, zbog ovoga čina kojim je grubo povrijeđeno dostojanstvo Republike Hrvatske i Hrvatskoga sabora, prekinuli smo posjet", naglašava se u saborskom priopćenju kojim je objavljen prekid Jandrokovićeva posjeta. 

On je danas popodne trebao nazočiti otvaranju predstavništva HGK u Beogradu, a sutra se sastati sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i potom posjetiti vojvođanske Hrvate u Subotici. 

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Kadro Nargilić osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu IMMAF u Beogradu 

Srbija: Brnabić će raspisati nove beogradske izbore za 2. lipnja

Vučević: Rok za izbore 2. lipnja je prilika za spuštanje tenzija među strankama

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana