Bosna i Hercegovina     | 18.04.2018. 16:17 |

SNSD traži hitnu sjednicu Predstavničkog doma PSBiH zbog izjava Izetbegovića

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 18. aprila (FENA) - Poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zatražili su da se u roku od tri dana sazove hitna sjednica Doma u vezi s izjavama predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Na dnevnom redu te sjednice bila bi samo jedna tačka koju su nazvali "Ratnohuškatorske izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi s proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji Federacije BiH".

Smatraju da za razmatranje tog pitanja postoje opravdani razlozi koje vide u "zapaljivim i ratnohuškatorskim izjavama Izetbegovića", inače lidera Stranke demokratske akcije (SDA).

- Te izjave koje uključuju i izjavu premijera Federacije BiH Fadila Novalića u vezi s jačanjem namjenske industrije u tom entitetu značajno su uznemirile javnost i građane BiH, a posebno Republike Srpske koja ih vidi kao prijetnju po mir u BiH i u cijelom regionu - tvrdi SNSD.

Podsjećaju da je na Programskom skupu SDA održanom u Sarajevu 24. marta Novalić kazao da granate danas umjesto 20 lete 42 kilometra, dodajući da će ići i 50 kilometara.

- Gradimo fabriku baruta. Mislim da će do kraja godine iz naših fabrika izaći i borbeni transporteri. Dramatično smo ojačali namjensku industriju, ne samo zbog izvoza - kazao je tada Novalić, navodi se u zahtjevu SNSD-a.

Komentirajuću tu izjavu Izetbegović je 12. aprila kazao je da je Novalićeva izjava ohrabrujuća te da će raditi pokretnu haubicu, dronove te da će se zaokružiti potpuno proizvodnja municije i raketnih sistema "radit ćemo to za tržište, ali i za nedaj Bože".

Također, u SNSD-u podsjećaju da je Izetbegović 16. aprila istaknuo da će napraviti i vojni transporter, višecijevni bacač raketa i granate te dodao da se "nikad više neće desiti da nam neko pokuca na vrata, a da nemamo čime odgovoriti".

Zbog svega toga SNSD zahtijeva da se na hitnu sjednicu pozovu članovi Predsjedništva BiH i da Izetbegović obrazloži ove izjave te predstavnici Ministarstva odbrane BiH kako bi iznijeli tačne podatke o količini i vrsti naoružanja koje se ne proizvodi u fabrikama.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Predstavnici stranaka parlamentarne većine sastali se u Sarajevu

Izetbegović telefonski razgovarao sa Erdoganom

Izetbegović i Aggeler o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i rješavanju ključnih izazova s kojima se država suočava

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo