Bosna i Hercegovina     | 18.04.2018. 16:20 |

Drljača: Ispraviti diskriminacijske odredbe u Zakonu o socijalnoj zaštiti

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 18. aprila (FENA) - Predložene izmjene i dopune Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom usvojene su na današnjoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, a da bi stupile na snagu potrebno je da ih usvoji i Dom naroda.

- Ovaj Prijedlog zakona nije uvršten na dnevni red sutrašnje sjednice Doma naroda, tako da očekujem da ih delegati usvoje na nekom od narednih zasjedanja - izjavio je Feni dopremijer i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Kaže da je potrebno donijeti izmjene i dopune zbog provođenja Odluke Ustavnog suda BiH te pravne i faktičke ispravke odredbi u Zakonu koje predstavljaju diskriminaciju po raznim osnovama. 

- Tako se otklanja greška na način da pravo na porodičnu invalidninu imaju članovi porodice civilnih žrtava rata (CŽR) - poginulih, umrlih i nestalih, a ne članovi uže porodice CŽR - žrtava silovanja i seksualnog zlostavljanja - kazao je Drljača.

Jednom od izmjena predloženo je, kako ističe, da lična invalidnina, dodatak za njegu i pomoć od strane drugog lica, ortopedski dodatak i porodična invalidnina pripada civilnoj žrtvi rata, a ne socijalnoj žrtvi rata kako je predviđeno po važećem Zakonu.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Donji dom španskog parlamenta usvojio sporni zakon o amnestiji za katalonsle separatiste

Počinje isplata naknada korisnicima socijalne zaštite u Kantonu Sarajevo

Grčka usvojila zakon o stranim univerzitetima, spriječeni protesti studenata

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!