Bosna i Hercegovina     | 18.04.2018. 16:22 |

Obilježena godišnjica vojne akcije 'Pretis'

FENA Saopćenje

VOGOŠĆA, 18. aprila (FENA) - U organizaciji Udruženja boraca „Patriotska liga“ Vogošća i Udruženja veterana Odreda policije „Bosna“ danas je ispred kapije nekadašnje Fabrike namjenske industrije „Pretis“ u Vogošći obilježena godišnjica vojne akcije izvlačenja naoružanja iz te fabrike.

Uime Općine Centar cvijeće je položio i odao počast poginulima u toj akciji vijećnik Općinskog vijeća Centar Dževad Topić Topa, saopćeno je iz Općine Centar.

Tokom akcije poginuli su brigadni general i nosilac najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ Safet Hadžić, te njegovi saborci Sead Velić, Nermin Zeljković, Fahrudin Čavčić, Almir Islamović i Senad Ćirić.

Akciju izvlačenja materijalno-tehničkih sredstava iz ''Pretisa'' za potrebe odbrane Sarajeva i Bosne i Hercegovine su u noći između 17. i 18. aprila 1992. godine izveli pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Republike BiH uz pomoć združenih jedinica Teritorijalne odbrane R BiH, ''Zelenih beretki'' te samoorganizovanih jedinica sa područja općina Centar i Novi Grad.

Tom prilikom su borci uspjeli iz skladišta „Pretisa“ izvući oko 1.100 protivoklopnih raketa i kamion minobacačkih granata, materijalna sredstva koja su bila presudna za odbranu grada i države Bosne i Hercegovine.

Akcijom je rukovodio tadašnji zamjenik komandanta Specijalne jedinice MUP-a RBiH Kemal Ademović.

Tada je živote izgubilo šest boraca, a sedam je ranjeno. Poginule su iz kruga fabrike „Pretis“ izvukli MUP-ovi specijalci.

Izuzeta materijalno-tehnička sredstva u akciji „Pretis“ su također korištena u bitkama 2. maja 1992. godine kada su branioci grada zaustavili tenkove i transportere bivše JNA koji su tog dana krenuli da zauzmu zgrade Predsjedništva RBiH, Općine Centar i drugih najvažnijih institucija BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Šetnja sarajevskih učenika povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!