Ekonomija     | 18.04.2018. 15:43 |

Zvizdić i Haradinaj prolongirali stupanje na snagu limitiranja izvoza

FENA Saopćenje

SKOPLJE/SARAJEVO, 18. aprila (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas u Skoplju, na marginama Prvog digitalnog samita zapadnog Balkana, s premijerom Kosova Ramushom Haradinajem o aktualnim bilateralnim i regionalnim pitanjima.

Zvizdić je rekao da izgradnja mira i stabilnosti zapadnog Balkana ostaje trajni cilj Bosne i Hercegovine i da će BiH pozdraviti i podržati svaki nastavak dijaloga Beograda i Prištine u rješavanju otvorenih pitanja. Dodao je da su osnovne smjernice vanjske politike Bosne i Hercegovine da se svi sporovi u regiji rješavaju dijalogom i mirnim putem uz uzajamno poštivanje svih uključenih strana.

Razgovarano je i o unapređenju ekonomskih odnosa i zaključeno da bi trgovinska razmjena BiH i Kosova bila znatno veća ako bi se unaprijedio vizni režim koji bi omogućio brži i efikasniji promet ljudi i roba, jer trenutno i privrednici i građani bezrazložno trpe posljedice aktuelnog rigidnog viznog režima.

Zvizdić i Haradinaj razgovarali su i o sankcijama koje Kosovo namjerava uvesti  BiH, a u vezi s uvozom mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH, i dogovorili su da se ta odluka prolongira do sastanka nadležnih predstavnika ministarstava, koji će biti održan u narednih sedam dana, kada se očekuje  da se dogovore rješenja u skladu s pozitivnom praksom.

Zvizdić je rekao da se, zbog budućnosti novih generacija, zemlje regije trebaju okrenuti naprijed i jačati prijateljske odnose, graditi transportnu, energetsku i digitalnu infrastrukturu, te sistemski usvajati EU standarde.

Sastanku je prisustvovao ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko, saopćeno je iz VMBiH.

Zvizdić i Haradinaj dogovorili prolongiranje stupanja na snagu limitiranja izvoza

 



[1] (This designation is without prejudice to positions on status, and is in line with United Nations Security Council resolution 1244 (1999) and the International Court of Justice Opinion on the Kosovo declaration of independence)

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Kurti: Četvorica policajca puštena na slobodu, Janković u pritvoru u Srbiji

MUP Srbije: Pojačana kontrola na prijelazima, pozivamo kosovske dužnosnike da ne šire paniku

Na Kosovu Dan žalosti u spomen na žene i djevojke žrtve femicida

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana