Bosna i Hercegovina     | 18.04.2018. 14:38 |

Pauza u zasjedanju prije izjašnjavanja o hitnosti razmatranja izmjena ZKP-a

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 18. aprila (FENA) - Da li će se izmjene Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine koje je predložio HDZ-ov poslanik Nikola Lovrinović, razmatrati po hitnom zakonodavnom postupku razmatrali su danas poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Ove izmjene iste su kao i one koje je Klub Hrvata u Domu naroda jučer predložio na razmatranje po hitnom postupku, ali su delegati odlučili razmatrati ga po skraćenoj proceduri, no to je zapravo prijedlog Ministarstva pravde BiH.

Lovrinović je podsjetio da je zakon potrebno mijenjati zbog odluke Ustavnog suda kojom su neke odredbe Zakona proglašene neustavnim, dodajući da je Ministarstvo pravde predložilo izmjene Zakona, ali nije bilo saglasnosti da se on razmatra na sjednici Vijeća ministara.

Poslanica Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević najavila je da hitnost procedure za donošenje zakona SDS ne može podržati, a mišljenja je da se ne radi o istim izmjenama kao one koje je predložilo Ministarstvo pravde.

Tvrdi da je na prijedlog ministra Josipa Grubeše Ministarstvo pravde Republike Srpske dalo pozitivno mišljenje, ali da na ove izmjene koje Lovrinović predlaže entitetsko ministarstvo ima značajan broj primjedbi zbog čega i neće podržati hitnu proceduru.

Dopredsjedavajući Doma Šefik Džaferović (Stranka demokratska akcije - SDA) kazao je da će njegova stranka biti protiv hitne i skraćene procedure donašanja zakona, a u konačnici i protiv merituma izmjena Zakona o krivičnom postupku.

Podsjetio je da su eksperti iz ove oblasti, ali i međunarodna zajednica u BiH uključujući Delegaciju Evropske unije u BiH, Ured visokog predstavnika (OHR) i sedam ambasada napomenuli da on kao takav ne može biti usvojen.

- Kazali su da je ovaj prijedlog apsolutno nedostatan kada je u pitanju funkcioniranja Suda i Tužilaštva BiH i borba protiv najtežih krivičnih djela poput organiziranog kriminala i korupcije, a tekuće predmete može dovesti u nezavidnu situaciju - pojasnio je Džaferović.

Poslanik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Borislav Bojić ponovio je danas već izrečen stav o tome da treba sačekati da Vijeće ministara predloži izmjene Zakona uvažavajući rasprave poslanika i delegata u vezi s tim rješenjem.

Smatra da bilo dobro osigurati i mišljenje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) te uvažiti sudsku praksu Evropskog suda za ljudska prava.

Ocijenio je i da hitna procedura za donošenje ovakve vrste sistemskih zakona nije dobra, nego je ona predviđena za jednostavne izmjene dok se ovdje radi o sistemskim izmjenama zakona.

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Staša Košarac uvažio je potrebu izmjena Zakona, ali složio se s Bojićem te je kazao da nije dobro afirmirati rješenja eksperta i međunarodne zajednice dok za to postoje nadležne institucije u BiH.

Prije glasanja proglašena je pauza kada će se članovi Kolegija Doma susresti sa šefom delegacije EU u BiH Larsom Gunnarom Wigemarkom koji će im uručiti "Paket proširenja" Evropske komisije.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'