Bosna i Hercegovina     | 18.04.2018. 13:59 |

Bevanda: Institucije EU su uz nas, ali su ključne odluke na nama

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 18. aprila (FENA) -  Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas šefa Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnara Wigemarka koji je zvanično uručio izvještaj o napretku za BiH.

Wigemark je podsjetio da je Evropska komisija u utorak objavila Paket proširenja u kojem se procenjuje stanje u zemljama koje nastoje da se pridruže EU, te da je izrađen privremeni izvještaj za BiH, u prelaznom periodu između prošlog izvještaja i pripreme mišljenja Evropske komisije. Kako je dodao, taj prelazni izvještaj analizira samo neke oblasti, ali ne uključuje ništa od odgovora na Upitnik Evropske komisije dostavljenih u februaru.

Ovaj izvještaj, po njegovim riječima, obrađuje osnovne oblasti koje uključuju prije svega vladavinu prava i temeljna prava i funkcioniranje demokratskih institucija, zatim javnu upravu, a treća oblast se odnosi na ekonomske reforme i razvoj.   

- Pored ocjene stanja u ovim temeljnim oblastima također se naglašava važnost provođenja reforme Izbornog zakona i to prije svega u smislu izbora delegata u Dom naroda u Federalnom parlamentu. Naglašava se važnost odgovarajućih izmjena i dopuna Izbornog zakona kako bi se i bez odlaganja, osiguralo nesmetano provođenje izbora u oktobru, te izbornih rezultata. Iz tog razloga i mi sa svoje strane kontinuirano apeliramo na sve političke lidere u BiH da se iznađe rješenje i postigne kompromis na rješavanju pitanja Izbornog zakona u BiH - naveo je Wigemark.

U političkom dijelu samog prelaznog izvještaja, kako je dodao, naglašava se i važnost provođenja presude Ustavnog suda iz 2010., a koja se tiče provođenja lokalnih izbora na području Grada Mostara.  

Govoreći o nekim zaključcima u vezi tri temeljne oblasti u izvještaju, Wigemark je kazao da se prva napomena tiče određenih pomaka kada je riječ o oblasti ljudskih prava i praćenja stanja u toj oblasti, međutim potrebno je još dodatno unaprijediti zakonske i druge okvire.  

Što se tiče reforme javne uprave u toj oblasti se navodi da u proteklih 18 mjeseci nije zabilježen nikakav napredak. Cjelodržavna strategija za reformu javne uprave je urađena, međutim tek predstoji njeno usvajanje. Za privredu i ekonomski razvoj Wigemark je informirao da je postignut određeni napredak, ali i da se navodi da je BiH tek u ranim fazama uspostavljanja jedne funkcionalne tržišne ekonomije.

-Napredak se bilježi po značajnom broju ekonomskih indikatora, evidentiran je određeni napredak u smislu unapređenja poslovnog okruženja, također tu je i osnažen finansijski sektor, ali istovremeno se navodi da se zbog nedovoljno snažne vladavine prava i fragmentirane i neefikasne javne uprave i dalje evidentiraju problemi – istakao je Wigemark.

Ovaj privremeni izvještaj o BiH, kako je kazao Bevanda, pokazuje da su institucije EU uz nas, ali su ključne odluke isključivo na nama. 

- Za mene osobno i politiku koju provodim, Evropska unija nema nikakvu alternativu i naš put vodi u jednom smjeru, ka Evropi.  Zato kakav god da je ovaj privremeni izvještaj i koliko god zadataka da je pred nama, mi moramo ići putem koji vodi ka Briselu - istakao je Bevanda. 

Osnovne primjedbe koje su se mogle čuti na prezentaciji izvještaja, kako je naveo, odnose se na pitanja nedostatka dijaloga i političke odgovornosti da se stvari pomjere sa mrtve točke. S tim u vezi, posebno je istaknuta neophodnost hitnog rješavanja pitanja izmjena Izbornog zakona BiH kako bi se osiguralo održavanja izbora u oktobru i nesmetana provedba izbornih rezultata.

- Primjedbe koje ćemo iščitati u ovom izvještaju poznate su i nama samima, ali po meni, dobro je što su u Evropskoj komisiji detektirali probleme, kako bismo se što bolje fokusirali na njih i rješavali ih. Kako je jučer rekao komesar Johannes Hahn nema besplatne karte za EU, a ja ću samo dodati da nijedna cijena nije visoka da bismo uz tu kartu stigli u EU - dodao je Bevanda.

Uskoro Video!

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

ILO: Ilegalni pofiti od prisilnog rada porasli na 'opscenih' 236 milijardi dolara godišnje

UNRWA najavila preliminarni izvještaj o izraelskim navodima za početak marta

Izvještaj UN-a predviđa globalno usporavanje ekonomskog rasta u 2024. godini

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo