Bosna i Hercegovina     | 18.04.2018. 14:03 |

Civilno društvo i mladi trebaju biti aktivni učesnici procesa EU integracija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. aprila (FENA) - U sklopu radnih aktivnosti tokom predsjedavanja EU, bugarska ambasada u BiH,  u zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu organizirala je dvije odvojene radionice u kojima su učešće uzeli i predstavnici Evropskog pokreta u BiH, saopćeno je iz tog pokreta.

Ambasadorica Avgustina Cvetkova-Karabaševa je otvorila radionice prigodnim riječima, pri tome posebno istakavši da bugarsko predsjedavanje Evropskom unijom ima prioritet uvrštenje balkanskog regiona na vrh liste interesa EU, čija kulminacija će posebno biti izražena i vidljiva narednog mjeseca, kada će se u Sofiji održati samit predstavnika službenog Brisela, međunarodne zajednice i lidera regije, čije zemlje imaju evropsku perspektivu, već su dobile ili očekuju kandidatski status za članstvo u EU.

Martin Lessenski, expert iz oblasti EU integracija, sigurnosnih pitanja i međunarodnih odnosa, je prisutnima prenio iskustva Bugarske iz procesa dobivanja kandidatskog statusa, otpočinjanja pregovora i konačnog pristupanja, posebno naglasivši ulogu i partnersku suradnju civilnog društva, medija i mladih u tom periodu, koji su bili jedan od motora opšteg društvenog pokreta, što je rezultirao konačnim ulaskom društva u Evropsku uniju 2007. godine.

Uzimajući učešće u radu radionica, predsjednik Evropskog pokreta Predrag Praštalo je istakao da bi BiH, sa oko 30.000 nevladinih organizacija i milijardama dolara i eura, koje su međunarodna zajednica, ponajviše EU i SAD, ali i druge države ili organizacije "upumpale",  trebala da je izuzetno uređeno, napredno i funkcionalno društvo na pragu članstva u EU, "u kojem teku med i mlijeko, što je na žalost daleko od stvarnosti".

Kao glavne razloge (izuzimajući možda 500-1.000 posebno aktivnih NVO-a), nepostojanja funkcionalnog civilnog i nevladinog sektora u BiH, Praštalo je naveo  duboku društvenu i političku podijeljenost, koju ustavno uređenje zemlje samo po sebi regenerira, gdje svaki politički, religijski i društveni subjekt, pa čak i oni sa najmanjim utjecajem i značajem, posjeduje mnoštvo "svojih" lojalnih i financijskih ovisnih "NVO" i aktivista, radi čega se u BiH vodi skriveni i prljavi rat između predstavnika izvršne i političke vlasti, nevladinih organizacija i medija, koji bi posebno u procesu EU integracija (kao što je bio slučaj u Bugarskoj i drugim tranzicijskim državama) trebali biti okupljeni oko zajedničkog cilja - ulaska zemlje u EU.

Tokom trajanja radionica, organizatori su istakli da je svima jasno da je BiH po mnogo čemu specifično društvo, ali da i pored toga najveći dio posla moraju iznijeti odgovorni domaći političari i građanke i građani, kako bi i Bugarska, ali i druge prijateljske članice EU mogle nastaviti posao u Briselu na lobiranju za dobivanje kandidatskog statusa i definitivno priključenje Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.

Učesnici radionice su se na kraju, posredstvom  ambasadorice Avgustine Cvetkove-Karabaševe i osoblja Ambasade, zahvalili Bugarskoj na podršci BiH i ostalim zemljama regiona na putu ka članstvu u EU, podsjetivši da je ova zemlja prva u svijetu priznala BiH, saopćeno je iz Pres-službe Evropskog pokreta u BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Krišto u Bruxellesu na političkom forumu o EU integracijama BiH

Grlić Radman očekuje ubrzavanje europskog puta BiH i konstrukivan odnos političara

Konaković razgovarao sa EU ministrima o evropskim integracijama BiH (VIDEO)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana