Bosna i Hercegovina     | 18.04.2018. 13:27 |

PSBiH - Nema podrške iz RS-a za raspravu o stanju u skladištu CIK-a

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 18. aprila (FENA) - Nije bilo dovoljno poslaničke podrške iz entiteta Republike Srpske u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ni za jedan od prijedloga poslanika za razmatranje stanja u skladištu Centralne izborne komisije (CIK).

Naime, u javnosti su objelodanjene informacije o nestanku više od 35 tona glasačkih listića iz skladišta CIK-a u posljednjih deset godina, na šta su danas poslanici upozorili i pozivali kolege da razgovaraju o tome, ali raspravi o tome su se usprotivili posalnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Kolegij je odlučio naknadno se izjašnjavati o ovim prijedlozima, a to znači da niti jedna od ovih tačaka nije uvrštena na dnevni red današnje sjednice.

Zaključeno je i da će se o "Paketu proširenja" Evrospke komisije objavljenom jučer u kojem je, između ostaloga, navedeno da su u BiH usporene reforme razgovarati naknadno jer će Kolegiju Doma šef Delegacije Evrospke unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark danas dostaviti taj dokument.

Wigemark je jučer naglasio da BiH nije postigla nikakav napredak u oblasti vladavine prava i temeljnih prava, reformi javne uprave te slobode izražavanja.

Obrazloživši Izvještaj Evropske komisije o napretku zemalja eventualnih članica EU, napomenuo da je izrađen privremeni Izvještaj za BiH, u prijelaznom periodu između prošlog Izvještaja i pripreme mišljenja Evropske komisije.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Vijeće ministara BiH sutra o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Sjednica Vlade FBiH danas u Mostaru

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'