Kultura     | 18.04.2018. 13:30 |

Fejzić: Mostarska liska zaslužuje biti respektabilan festival komedije

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 18. travnja (FENA) - Mostarska liska zaslužuje biti respektabilan festival komedije, festival koji nam pokazuje da je komedija itekako živ žanr, poručio je u srijedu na konferenciji za medije u Mostaru teatrolog Nedžad Fejzić, ovogodišnji selektor Međunarodnog festivala komedije "Mostarska liska" .

Fejzić je kazao kako činjenica da su se kazališta iz svih zemalja bivše Jugoslavije prijavila na ovogodišnje izdanje festivala govori u prilog da je Liska sve značajniji događaj na mapi kazališnih festivala u regiji.

Na ovogodišnji festival prijavilo se 46 predstava iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Makedonije i Bosne i Hercegovine, a selektor ovogodišnjeg festivala, koji se održava u organizaciji Narodnog pozorišta Mostar od 20. do 27. travnja, odabrao je njih sedam koje će biti izvedene u natjecateljskom programu.

Festival će tako otvoriti "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, a slijede predstava Narodnog pozorišta Mostar "Ćelava pjevačica" (21. travnja), predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske, Banja Luka i Pozorišta Prijedor "Sabirni centar" (22. travnja), predstava Kamernog teatra 55 "Mirna Bosna" (23. travnja), predstava Sarajevskog ratnog teatra "Jedvanosimsoboakalomistobo" (24. travnja), predstava Satiričkog kazališta Kerempuh "Ustav Republike Hrvatske" (25. travanj), predstava beogradskog kazališta "Ferzeng" "Sirena i Viktorija" (26. travnja).

Izvan konkurencije, u čast nagrađenih, posljednjeg dana festivala, 27. travnja, Teatar Rugantino iz Zagreba izvest će predstavu "Za umrijet od smijeha".

Govoreći o kriterijima kojima se rukovodio prilikom izbora predstava koje će biti izvedene u natjecateljskom programu Mostarske liske, Fejzić je kazao kako je jedan od kriterija bio taj da predstava govori suvremenim kazališnim jezikom.

- Tražio sam i da predstava ima društveno jasan angažman te da nas se teme tiču i da govore o nama. Drugi kriterij je bio da predstave progovore o istini onog trenutka u kojem su nastale - dodao je Fejzić.

Po njegovim riječima, komedija, bez obzira što je neki smatraju "lakšim" žanrom, itekako je ozbiljna i većina predstava na ovogodišnjoj Liski je žanrovski neuhvatljiva, odnosno nisu čiste komedije, nego su i satire, i groteske, i tragedije, istovremeno.

Fejzić kaže kako su teme ovogodišnjih predstava korupcija, mito, kulturna, odnosno nekulturna sjećanja i sve ono što će publika prepoznati kroz portale medija te na ulici kroz svakodnevnicu.

Po riječima direktora Narodnoga pozorišta Mostar Almira Mujkanovića, u sklopu festivala bit će organiziran i zanimljiv popratni program, u kojemu je, među ostalim, predviđena radionica koju će voditi glumac i redatelj Zijah Sokolović, inače predsjednik stručnog žirija ovogodišnje Mostarske liske.

Radionica se održava u subotu i nedjelju, 21. i 22. travnja, pod nazivom "Glumac kao režiser" u "Studio 64" Narodnog pozorišta Mostar.

Na potpori festivalu Mostarska lista Mujkanović je zahvalio Federalnom ministarstvu obrazovanja, kulture i športa, na čelu s ministricom Zorom Dujmović, kao i resornom županijskom ministarstvu, na čelu s ministrom Rašidom Hadžovićem, koji će i otvoriti ovogodišnji festival.

Tom prigodom posebno priznanje bit će uručeno mostarskom gradonačelniku Ljubi Bešliću.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

"Staklena menažerija" na 31. Festivalu glumca

Bogat travanjski program u HNK Mostar

Premijera predstave 'Stepski vuk' HNK-a Mostar u četvrtak u Mostaru

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'