Bosna i Hercegovina     | 18.04.2018. 13:01 |

TI BiH - Otkloniti prepreke za usvajanje zakona o sprečavanju sukoba interesa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. aprila (FENA) - Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine upućen je u oktobru 2017. u parlamentarnu proceduru na usvajanje, kao inicijativa osam zastupnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Međutim, Transparency International u BiH (TI BiH) napominje da Ministarstvo pravde BiH nikada nije dostavilo mišljenje o Prijedlogu, koje je zatražila Ustavnopravna komisija, iako je ono sačinjeno i već nekoliko puta je skidano s dnevnog reda Vijeća ministara.

Podsjećaju da je Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PSBiH zatražila još u decembru 2017.  mišljenja Ministarstva pravde BiH, Centralne izborne komisije i Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije o Prijedlogu zakona.

- CIK BiH i APIK su svoja mišljenja dostavili, no mišljenje Ministarstva pravde još uvijek nije ni razmatrano na Vijeću ministara, niti je dostavljeno Komisiji. Ustavnopravna komisija ovo navodi kao razlog zbog kojeg o Prijedlogu još uvijek nije glasano, te je na posljednjoj sjednici, održanoj 16. aprila donijela zaključak da od Predstavničkog doma PSBiH zatraži da Vijeće ministara BiH, najduže u roku od 30 dana, dostavi mišljenja, iako ni prvobitni rok nije ispoštovan, zbog čega ga je Predstavnički dom produžio, ali bez vremenskog ograničenja - navodi se u saopćenju.

Transparency International u BiH smatra da su i zakonodavci, i Vijeće ministara, ovakvim pristupom pokazali da nema istinske volje da se ovaj Zakon unaprijedi, te da se i same zakonodavne procedure koriste kako bi se izbjeglo usvajanje novog zakona, kojim bi se, između ostalog, uspostavilo nezavisno tijelo za primjenu zakona i kontrola imovinskih kartona.

TI BiH takođe podsjeća na nedavno blokiranje rada sadašnje Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, koja u dva navrata nije mogla, zbog međustranačkih dogovora, sastaviti kvorum i odlučivati o sukobu interesa predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragana Čovića, a čiji će rad i u narednom periodu biti onemogućen zbog činjenica da jedan od njenih članova, bivši zamjenik direktora APIK-a Dragan Anđelić, više ne obnaša tu funkciju.

TI BiH stoga ponovo apeluje na Predstavnički dom PSBiH i Vijeće ministara da otklone prepreke, koje samo služe kao izgovor za neusvajanje novog Zakona o sukobu interesa, te tako pokažu spremnost za unapređenje sopstvene odgovornosti prema građanima, saopćeno je iz Transparency International u BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa u Brčko Distriktu pokrenula 76 postupaka u 2023. godini

Magoda: Usvojen Prijedlog Zakona o privremenom preuzimanju sufinansiranja sedam institucija kulture

Donji dom španskog parlamenta usvojio sporni zakon o amnestiji za katalonsle separatiste

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana