Bosna i Hercegovina     | 18.04.2018. 12:38 |

Pokret 'Odgovor' predložio posebnu listu za Posavinu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. aprila (FENA) - Pokret "Odgovor" predlaže, uoči sastanka probosanskog bloka u Prijedoru, formiranje izdvojene liste za Bosansku Posavinu zbog "izborne matematike i boljeg izbornog rezultata".

-Smatramo da je potrebno uspostaviti hrvatsko-bošnjačku listu za izbornu jedinicu Vukosavlje, Bosanski Brod, Modriča i Derventa, koja bi jedina izašla na izbore, uz podršku oba probosanska bloka. Koaliciju bi formalno činile lokalne političke stranke, kao i politički subjekti koji okupljaju Hrvate-povratnike, uz pravo bošnjačkih političkih stranaka da imaju svoje kandidate na listi. S druge strane, hrvatske stranke bi imale pravo predložiti svoje kandidate na liste probosanskog bloka u drugim izbornim jedinicama - kaže lider Pokreta "Odgovor" Ćamil Duraković, saopćeno je iz ovog pokreta.

Prvi razlog za postojanje izdvojene liste, kako je precizirao, jeste mogućnost ostvarivanja više mandata.

-Šira javnost ne razumije način raspodjele mandata u Narodnoj skupštini, ali suština je sljedeća: Bošnjaci i Hrvati zajedno mogu ostvariti mandat u ovoj izbornoj jedinici, ali ako bi to učinili u nekoj široj listi za prostor cijele RS – osvojenim mandatom bi štetili mogućnosti da lista dobije dodatni mandat kroz kompenzacijske ili dopunske mandate. To je prosta matematika. Hrvati-povratnici imaju snažnu zastupljenost tu, Bošnjaci imaju Vukosavlje gdje smo od 2012 do 2016. godine imali načelnika iz SDA, u Modriči je veoma dobro organizovan lokalni SDP. Napravimo bošnjačko-hrvatsku listu za Posavinu, koja će tamo djelovati jedinstveno da uzmemo taj mandat, onda ćemo lakše raditi u drugim dijelovima RS-a - stav je Durakovića.

Kako je dodao, bošnjačko-hrvatska lista za Posavinu bi onda formalno mogla predložiti Hrvata-kandidata za predsjednika RS-a, te bi uz pobjedu ovog bloka za funkciju potpredsjednika iz reda Bošnjaka "imali dva od tri čovjeka u vrhu entiteta RS".

-Uz postojanje jedinstvene liste na prostoru cijele RS koja bi prešla izborni prag - kao što je bio slučaj sa Domovinom 2014. godine, takva lista bi mogla računati na direktne mandate u prijedorskoj, dobojskoj i zvorničkoj regiji, uz dva dodatna kompenzacijska mandata. Izdvojena lista za Posavinu bi tako ostvarila još jedan mandat, te bi mogli formirati zajednički klub koji bi tako imao najmanje šest zastupnika u NSRS - pojašnjava Duraković, saopćeno je iz "Odgovora".

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Turska jača mjere sigurnosti za predstojeće lokalne izbore

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo