Kultura     | 18.04.2018. 11:47 |

'Moja BiH-moje naslijeđe' za važnost očuvanja kulturnog naslijeđa (VIDEO)

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 18. aprila (FENA) - Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH u suradnji s Američkom ambasadom u BiH okupila je u Sarajevu, na Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina, učenike osnovnih škola Srednjobosanskog kantona u kampu nazvanom "Moja Bosna i Hercegovina - moje naslijeđe".

Savjetnica za historiju umjetnosti u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika Aida Bičakčić kaže novinarima da su učenici učili kroz interaktivne radionice u Zemaljskom muzeju, ali i posjetili lokalitete koji su proglašeni nacionalnim spomenicima.

Kamp je dio istoimenog projekta koji za cilj ima pružiti osnovna znanja osnovcima iz oblasti zaštite naslijeđa, ali ih i naučiti koje su to institucije kojima se mogu obratiti u slučaju da primijete da je neki kulturni spomenik ugrožen.

Bičakčić ističe da se Međunarodni dan spomenika ove godine obilježava pod motom "Naslijeđe za generacije", a projekt koji oni realiziraju upravo je namijenjen budućim generacijama "baš kao i posao zaštitara kulturnog naslijeđa".   

- Taj moto je suština našeg posla - naglasila je.

Na današnjem događaju u Zemaljskom muzeju profesionalnu radost podijelili su, kaže, sa polaznicima kampa s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja kulturnog naslijeđa. Da im pokažu koje su njihove mogućnosti da doprinesu tom važnom zadatku.

- Namjera nam je da ponesu lijepe uspomene, što je i najvažnije jer ljubav prema naslijeđu počinje sa uspomenama - poručila je.       

Ataše za kulturu Američke ambasade u BiH Drew Giblin ističe da su kultura i kulturne institucije važne za razvoj društva, mogu biti alat za razvoj ekonomije.   

- Važno je da mladi to znaju. Ponosni smo zbog prilike da budemo partneri sa ljudima u BiH, da slavimo vašu kulturu, ali i da pomognemo institucije kulture - naglasio je novinarima.

Jednodnevna posjeta je organizirana u okviru kampanje "Moja Bosna i Hercegovina, moje naslijeđe", koju Komisija implementira od 2006. godine.

Ciljevi kampanje "Moja Bosna i Hercegovina, moje naslijeđe" su podizanje svijesti djece osnovnih škola o značaju kulturno-historijskog naslijeđa i poticanje odgovornosti za njegovo očuvanje, a kroz isticanje bogatstva različitosti bh. tradicije i kulture, te činjenicu da je kulturno naslijeđe unikatno, nezamjenljivo i sastavni dio našeg identiteta.

Kroz projektne aktivnosti kao što su predavanja u školama i na lokalitetima nacionalnih spomenika djeca stječu/usavršavaju znanja o kulturnome naslijeđu s fokusom na stare gradove, arhitekturu, umjetnička djela, zanate, usmena predanja. Kampanju "Moja Bosna i Hercegovina, moje naslijeđe 2017" podržala je Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini kroz Democracy Commission program.

Pogledajte http://fena.ba/video/1665

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1EvFhZdrbhA9fBQPh2ked2j2RlEqvffAF?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bogat program obilježavanja 136 godina od osnivanja Zemaljskog muzeja BiH

Bogat program obilježavanja 136 godina od osnivanja Zemaljskog muzeja BiH

Zemaljski muzej BiH za 2024. najavio nove projekte, u toku i projekt spašavanju alpskog tritona

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo