Kultura     | 18.04.2018. 09:12 |

Splićani u Sarajevu s predstavom 'Aziz ili svadba koja je spasila Zapad'

FENA Minja Lepušina

SARAJEVO, 18. aprila (FENA) - Modul Memorije, program ovogodišnjeg Internacionalnog teatarskog festivala MESS, ugostio je sinoć Hrvatsko narodno kazalište iz Splita koje je na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo izvelo predstavu "Aziz ili svadba koja je spasila Zapad", rađenu u rediteljskom osvrtu Dine Mustafića, a u znak sjećanja na Predraga Lucića po čijem tekstu je i rađena.

To je ujedno i posljednja predstava napravljena po Lucićevom tekstu za njegovog života. Bio je hrvatski novinar i književnik ali, što je manje poznato, i pozorišni redatelj.

Ovaj komad otvara pitanje odnosa evropske javnosti spram izbjeglica i migranata, progovara o strahu koji se koristi kao oružje u pogrešnim rukama kako bi se ugradio dubok otklon od tih ljudi, temeljen upravo na strahu od drugačijeg.

Natopljen ironijom, tekst upozorava na predrasude usađene u ljudske umove bez argumentovanog temelja i trend širenja histerije i globalnog straha od nepoznatog, a posebno islama.

Vrsnu izvedbu ansambla HNK Split publika je nagradila višeminutnim aplauzom i ovacijama. Uloge su ostvarili Nikša Arčanin, Stipe Radoja, Katarina Romac, Nikola Ivošević, Monika Vuco, Tajana Jovanović, Marjan Nejašmić Banić, Nives Ivanković, Nenad Srdelić, Davor Pavić, Vicko Bilandžić, Ivo Perkušić, Ivan Baranović, Mia Čotić i Zdeslav Čotić.

Lucić je za predstavu "Aziz ili svadba koja je spasila Zapad", koja je praizvedena na prošlogodišnjem Splitskom ljetu u Vili Dalmaciji, nagrađen Juditom na 63. Splitskom ljetu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Pedstave iz Crne Gore i Australije gostuju u progamu Modula Memorije

Izložbom 'Sarajevo - grad ljubavi i stradanja' Danila Krstanovića otvoreno 29. izdanje Modula Memorije

Izložba fotografija Danila Krstanovića 'Sarajevo – grad ljubavi i stradanja' otvara Modul Memorije

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta